Prosti čas - Moja generacija

Umrla je likovna umetnica Zdenka Golob Borčič, nagrajenka Prešernovega sklada

V 91. letu starosti se je poslovila Zdenka Golob Borčič, likovna umetnica, slikarka, grafičarka, ilustratorka in pedagoginja, ki je leta 1979 prejela nagrado Prešernovega sklada.

Mozartova hiša in Freudov muzej zanimata vse več obiskovalcev Dunaja

V Mozartovi hiši in v Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju so imeli lani rekordno število obiskovalcev.

Cape Town: mesto nasprotij, čudovite narave in prijaznih ljudi

Ko omeniš, da se na potovanje odpravljaš v Južnoafriško republiko, te začnejo gledati malenkost postrani. Ko dodaš, da si za destinacijo izbral Cape Town, pa se začnejo še vprašanja, ali si res želiš, da te oropajo, ustrelijo ali kaj drugega.
18

Američani odkrili džezvo: "To je čudežni pripomoček!"

Ameriški kulinarični portal Eater je pred časom posvetil dolg članek "čudežnemu, 10 dolarjev dragemu pripomočku, ki bo nadomestil aparat za kuhanje kave" - džezvi.
38

Velika Prešernova nagrajenca sta Filip Robar Dorin in Bjanka Adžić Ursulov

Prešernovi nagradi za življenjsko delo letos prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin.
9

Umrl je Urban Koder, avtor nepozabne glasbe za Cvetje v jeseni in več drugih filmov

V 91. letu starosti se je poslovil skladatelj, dirigent in trobentač Urban Koder, ki je poleg glasbe za 20 celovečernih filmov ustvarjal tudi glasbo za Ljubljanski jazz ansambel, katerega vodja je bil.
8

9. januar: Anton Aškerc, največji slovenski epik

Leta 1856 se je v Globokem pri Laškem rodil eden največjih pripovednih pesnikov slovenske književnosti, Anton Aškerc. Objavljal je v Zgodnji danici, Zvonu in Ljubljanskem zvonu.

75 let Zvoneta Šedlbauerja, mojstra komičnih predstav v majhnih zasedbah

Režiser in pedagog Zvone Šedlbauer praznuje 75. rojstni dan. V svoji bogati karieri je režiral okrog 150 uprizoritev v vseh slovenskih dramskih gledališčih, ljubljanski Operi, lutkovnem gledališču in na Radiu Ljubljana.

Jeff Bridges: Če bom do konca življenja "Frajer", bom srečen

Jeff Bridges, navihani "Frajer" iz kultne klasike bratov Coen Veliki Lebowski, pa propadli kantrizvezdnik iz drame Crazy Heart, je po šestih desetletjih na filmskih platnih (sam šteje nekaj manj kot desetletje več) dobil zlati globus za življenjsko delo.
5

Digitalizirani Egon Schiele: umetnikov celotni opus se seli na splet

Lanske jeseni je minilo stoletje od smrti avstrijskega umetnika Egona Schieleja, ki je kljub kratkemu življenju ustvaril več kot 400 slik, skoraj 3.000 akvarelov in risb, 17 grafik in 4 skulpture, za sabo pa je pustil tudi 21 skicirk.

4. januar: Začne izhajati prvi časopis v slovenskem jeziku

Na današnji dan je leta 1797 začel izhajati prvi časopis v slovenskem jeziku - Lublanske novize (Ljubljanske novice).

Kitajski film "po pomoti" podiral rekorde v kinodvoranah

Drama Long Day's Journey Into Night (Konec dolgega dneva) je že na premierni dan predvajanja zaslužila 33 milijonov evrov - a ujezila ljudi, ki so šli v kino z obetom lahkotnejše romantične komedije, dobili pa zahtevno dramo.
9

3. januar: Praznuje legenda slovenskega alpskega smučanja

Na današnji dan leta 1957 se je rodila nepozabna legenda slovenskega alpskega smučanja Bojan Križaj, ki si rojstni dan deli z legendarnim dirkačem F1 Michaelom Schumacherjem.

Dve stoletji od smrti Valentina Vodnika, na številnih področjih "pervega" pri nas

Jezikoslovec, pesnik, prevajalec, časnikar in duhovnik Valentin Vodnik, ki na naših tleh velja za "pervega" na številnih področjih, je umrl pred 200 leti, za sabo pa je posledično pustil zelo bogato dediščino.
5

Umrl je "satirik holokavsta", pisatelj Edgar Hilsenrath

Pri starosti 92 let se je poslovil nemško-judovski pisatelj Edgar Hilsenrath, eden zadnjih književnih pričevalcev zločinov nacistične dobe. Zanj je veljalo, da ni nikoli pozabil grozot takratne diktature, vendar si ni dovolil, da bi ga te zagrenile.
2

RTV v živo
17:00 Poročila ob petih
17:15 Šport
15:45 Odstiranje pogleda z Mirjano Borčič, dokumentarni film
17:10 Peš ob Nilu, potopisna serija, 2/4
17:00 Studio ob sedemnajstih: Zakaj se zapleta Magna?
18:00 Poročila
Facebook