Prosti čas - Moja generacija

"Cenzura ni omejena na avtoritarne države": na ogled Aj Vejvejeva cenzurirana filmska dela

V Berlinu se te dni začenja nekajdnevni festival Cenzurirano: Filmi Aj Vejveja, ki na veliko platno kina Babylon prinaša kar 52 stvaritev tega kitajskega umetnika, ki že več let živi v izgnanstvu, med drugim tudi v Nemčiji.

Lisica v "rejništvu" - Kranjskogorčani in Slovaki priskrbeli toplino dóma

Zlata lisica je doma v Mariboru, to je nesporno dejstvo. A tokrat so utečeni Kranjskogorčani, prešerno razpoloženi Slovaki in lepo vreme poskrbeli, da so ji zagotovili dostojno pribežališče na drugem koncu države.
21

Istra in Kvarner – kje imajo Hrvati prednost pred nami?

Kljub pastem množičnega turizma, v katere se Hrvaška pogosto ujame, sta Istra in Kvarner v zadnjih letih naredila velik korak naprej.
40

Leon Štukelj prvi slovenski športni svetnik? Zakaj pa ne!

Besedo svetnik poznamo v več pomenih, najstarejši je tisti, ki je vezan na versko tematiko, pred časom je bila skovana besedna zveza 'kulturni svetnik'. Zakaj ne bi bila Leon Štukelj ali Cristiano Ronaldo izbrana za športna svetnika?
23

Parazit: prvič v zgodovini na oskarjih zmagal mednarodni film

V nepričakovanem obratu usode je južnokorejski scenarist in režiser Bong Joon-ho prekucnil ameriško oskarjevsko hegemonijo in pisal zgodovino: osvojil je obe najbolj cenjeni nagradi 92. podelitve oskarjev, kipca za najboljši film in najboljšo režijo.
58

Ira Ratej: Tragikomično je, da leto za letom utemeljujemo razloge za obstoj umetnosti

V Cankarjevem domu, osrednjem slovenskem kulturnem hramu, je potekala državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so slavnostno podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.
54

24 ur in še dlje! Korošici novi rekorderki v kvačkanju.

Anita Kac in Jadranka Smiljić sta prebedeli noč s kvačko v rokah. Ob osmih zjutraj jima je uspelo postaviti nov Guinnessov rekord v neprekinjenem kvačkanju, a Korošici sta vztrajali vse do poldneva - natančno 28 ur.
23

Zeleno zatočišče sredi Ljubljane: "Rastline so živa bitja, posvojite jih"

"Zelo pomembno je, da se obrne pozornost na to, da so rastline živa bitja, da smo ljudje zelo odvisni od njih, saj nam konec koncev dajejo kisik," opozarjata na pomembnost rastlin ustanoviteljici Zavetišča za zavržene rastline.
14

Človek v gibanju, v času svojih dejanj, kot ga ujame likovni pogled Živka Marúšiča

"Vsa dela Živka Marúšiča preveva užitek ustvarjanja. Veselje v zarisu vsake črte, veselje nad oblikami in nad uporabo kombinacij najrazličnejših barv," so zapisali ob razstavi risb, grafik in slik Živka Marušiča z naslovom Približevanja.

Korošici s kvačkanjem v Guinnessovo knjigo rekordov?

V Slovenj Gradcu bo v četrtek potekal maraton neprekinjenega kvačkanja - s tem se bosta Korošici Anita Kac in Jadranka Smiljić skušali vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov.

Včasih moraš biti korak pred živaljo

Matej Vranič, poklicni fotograf in filmar, že več kot tri desetletja raziskuje in odkriva živalski svet skozi objektiv fotoaparata in kamere. V zadnjih dvajsetih letih je pripravil osem samostojnih reportaž za slovensko izdajo revije National Geographic.
6

Znani Slovenci odštevajo do vrhunca zime: "Kdor ne navija, ni Sloven'c!"

Po beli kranjskogorski strmini, obdani z zelenimi zaplatami, so se v sredo pognala znana imena s slovenske estrade. Snežno druženje je bilo uvod v odštevanje do t. i. vrhunca zime na drugi strani hriba, znamenitega Pokala Vitranc.
18

Slovenija bo nastopila na prvem polfinalnem večeru Evrovizije

V rotterdamski mestni hiši je potekal polfinalni žreb vrstnega reda za 65. pesem Evrovizije. Slovenija bo nastopila 12. maja, na prvem polfinalnem večeru.
29

Novi virus skrbi tudi Japonce - Kitajci množično odpovedujejo potovanja

Čeprav se o odnosih Kitajska-Japonska v svetovnih medijih poroča večinoma le, ko je posredi kakšen diplomatski spor, sta državi zadnja leta postali pomembni gospodarski oz. turistični partnerici. Zdaj to partnerstvo ogroža najnovejši koronavirus.
1

Umetniški podvig, ki je pred stoletjem prepihal novomeško umetnost

Letos bo minilo sto let, odkar je skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je prevetril tedanjo deželno umetnost in je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad.
4

RTV v živo
18:55 Dnevnik
19:25 Slovenska kronika
18:50 Moja soba: Zavod Janeza Levca, resničnostna oddaja, ponovitev
19:15 Opus 1, plesna miniatura 2014: Timotej, ponovitev
19:00 Radijski dnevnik
19:40 Iz sporedov
Facebook