Prosti čas - Moja generacija

V Zagrebu o knjigi Petra Krečiča, največjega poznavalca Plečnikovega dela

V Hrvaškem muzeju arhitekture (HAZU) v Zagrebu bodo danes predstavili dvojezično knjigo v slovenščini in hrvaščini o slovitem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku Ljubljana - tudi mediteransko mesto? Plečnikov poskus avtorja Petra Krečiča.
1

Na odkritih poslikavah v Celju tudi upodobitev Amorja in zgodbe o večni ljubezni

S sestavljanjem na tisočere koščke razbitega stropa rimske vile v Celju, ene bolj izjemnih arheoloških najdb v zadnjih letih pri nas, prizori dobivajo jasnejše obrise. Marsikaj ostaja nejasno, med opaznejšimi upodobitvami pa je upodobitev Amorja.
7

Rasla je Jelka: časovno popotovanje prek pesmi s podobami Jelke Reichman

Založba Mladinska knjiga je ob letošnji 80-letnici ene najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelke Reichman izdala antologijo Rasla je Jelka - najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman.
2

Ta pa ni lovska! Slovenci odlični v oponašanju jelenjega rukanja

Ko smo prejeli obvestilo, da je pod okriljem sejma lovstva in ribištva v Gornji Radgoni potekalo državno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja, smo o tem morali izvedeti kaj več.
19

Sredi neokrnjene narave Bele krajine ob Kolpi nastaja nova umetniška ulica

Devet umetnikov iz Slovenije, Srbije in Hrvaške te dni v Beli krajini ustvarja ulico umetnosti: na ta način bodo vdihnili novo življenje prepoznavnim hiškam Big Berry, ki ponujajo glamping nastanitev ob reki Kolpi.
15

Oskarjevka Emma Thompson praznuje okrogli jubilej

S številnimi nagradami ovenčana britanska igralka in scenaristka Emma Thompson, ki je znana tudi po svojih zelo neposrednih in kritičnih izjavah, praznuje 60 let.
2

Foto: Antonio Banderas, vodja procesije na cvetno nedeljo

Španski igralec Antonio Banderas se je v svojem rojstnem kraju Malaga, s katerim še vedno ohranja trdne vezi, že tradicionalno udeležil procesije na cvetno nedeljo - kot običajno je prevzel vlogo spokornika v bratovščini solza in uslug.
9

Kot personifikacija slovenske umetnosti nam je Jakopič prišel zelo prav

Uspešen umetnik mora imeti tudi talent za socialni uspeh. Rihard Jakopič je kronski dokaz za to. In tisti, ki 'pravilno zasedejo sedanjost', imajo dobre možnosti, da vplivajo na zgodovino.
1

S kakšnim paviljonom na Expo 2020?

Pod sloganom Povezovanje idej za prihodnost bo v Dubaju od oktobra do aprila potekal Expo 2020, na katerem se bo predstavilo okoli 190 držav, organizatorji pričakujejo okoli 25 milijonov obiskovalcev. Od danes je znano, kako bo videti slovenski paviljon.
26

"Majhno stanovanje v Ljubljani težko uredimo kot razkošen newyorški loft"

"Zbiranje idej je zelo enostavno, realizacija pa zelo zahtevna in jo strokovno obvladajo arhitekti. Pinterest ponuja veliko možnosti, KAKO naj bo nekaj videti, arhitekt pa doda, ZAKAJ je dobro, da je videti tako."
18

Zamujate upravičeno ali opravičeno?

Peter me sumljivo gleda. Kdo torej kaj sumi? Jaz, on ali oba? Je njegov pogled opravičen ali upravičen? Je dokument prenešen ali prenesen na računalnik? Gremo v bližnji ali bližji kraj k daljnemu ali dalnemu sorodniku?
44

V najboljšem baru na svetu: Botanična koktajl karta ob razgledu na Temzo

Ko je Ryan Chetiyawardana oktobra lani naznanil, da zapira Dandelyan, je bila napoved sprejeta z vsesplošno šokiranostjo.
5

Narodni muzej na gostovanju: slovenska dediščina se predstavi Kitajski

Narodni muzej Slovenije ta mesec na Kitajskem gostuje z dvema razstavnima projektoma: slovensko dediščino in ustvarjalnost bo predstavil v dveh kitajskih mestih.
1

Jurij Souček praznuje častitljivih 90 let

90 let praznuje legendarni igralec Jurij Souček, ki desetletja razveseljuje tudi kot interpret, avtor besedil, priredb in režiser. Generacije odraščajo ob njegovih legendarnih sinhronizacijah. "Pipi in Melkijad, mali in veliki pujs," in veselje je tu.
23

Santorini poziva turiste, naj ne jahajo že povsem pohabljenih osličkov

Oblasti na grškem otoku Santorini pozivajo turiste, naj se postavijo v kožo ubogih osličkov, preden te zajašejo in se na njihovem hrbtu povzpnejo po 600 stopnicah na vrh pečin, s katerih se ponujajo čudoviti razgledi na Egejsko morje.
19

RTV v živo
18:20 Vem!, kviz
18:55 Vreme
18:45 Ribič Pepe: Kako je Pepe trmaril, mozaična oddaja za otroke, ponovitev
19:15 Videotrak
18:15 Svet kulture na Prvem
19:00 Radijski dnevnik
Facebook