Vinarium je tretja najbolj obiskana slovenska turistična znamenitost. Foto: BoBo
Vinarium je tretja najbolj obiskana slovenska turistična znamenitost. Foto: BoBo

Navdušena 500-tisoča obiskovalka Marija, Rusinja, ki trenutno živi v Ljubljani, in njen prijatelj Anže, ki jo je včeraj pred večerom pripeljal na Vinarium, sta tako kot marsikateri obiskovalec doslej sklenila, da se bosta v Lendavo še vrnila, je za Radio Slovenija poročala Lidija Kosi.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, je na slovesnosti spomnil na številne dvome, ki so spremljali gradnjo stolpa, ter se pri tem naslonil na primerjavo z Eifflovim stolpom v Parizu, kjer je bilo podobno.

"Pri vas bo enako, ko bomo pomislili na Lendavo, bomo pomislili na Vinarium, ministrstvo pa bo, glede na vaše načrte in vizijo, vaš dober sogovornik, saj dobre projekte podpremo, v prihodnje bomo iz evropskih skladov močno podpirali tudi gradnje," je povedal Zajc.

V zadnjem, za turizem težkem letu, je ministrstvo za pomoč turizmu namenilo skoraj milijardo evrov, kar se zdaj pozna, saj imamo vzpon in nismo izgubili delovnih mest, iščemo pa kadre, ki jih v turizmu primanjkuje, je še dejal Zajc, ki je prepričan, da se bo lendavska uspešna zgodba nadaljevala in bo tudi zgled drugim. Za vnovični zagon turizma smo po njegovih besedah odgovorni vsi. V središče velja postaviti človeka, ne statistike, vključujejo pa se vse regije.

Tudi Livija Kovač Konstantinovič iz Slovenske turistične organizacije se je strinjala, da je Vinarium navdušil obiskovalce, medije in strokovno javnost. STO mu je zato kot najbolj inovativnemu izdelku leta 2016 podelila naslov sejalca, velike korake pa je dosegal skladno s strategijo gospodarskega ministrstva in slovenskih turističnih organizacij. Pohvalila je tudi načrte za dodatna butična doživetja in vključevanje vseh ciljnih skupin gospodarstva v nove projekte, kar bogati turizem.

Lendavski župan Janez Magyar je ob že znani dvojni jeklenici v bližini in gondoli od Vinariuma do mesta napovedal nadaljnje uresničevanje gesla Občina zelene prihodnosti in visoke kakovosti bivanja.

V prihodnje bodo razbremenili cestni promet in zmanjšali onesnaženost, omogočili varno kolesarjenje in sprehajanje, ob vznožju stolpa pa postavili restavracijo z vinoteko, čokoladnico in povečali zmogljivosti v razpršenem hotelu Vinarium, kar pomeni, da bo več ponudnikov butičnih nastanitev v okoliških vinogradih.