O svojih skritih željah z leti govorimo vse manj. Foto: EPA
O svojih skritih željah z leti govorimo vse manj. Foto: EPA


Večina starejših pa o svojih težavah, željah in potrebah pogosto sploh več ne govori, veliko se jih srečuje tudi z depresijo. Čisto vsaka misel in občutek, ki ga zaznate, je pomemben zemljevid na poti k sebi. Se vam večkrat zgodi, da se spomnite prijetnih trenutkov izpred let, pa vam ob tem postane hudo? Ta žalost vam govori o tem, da ste izgubili nekaj, kar je bilo za vas pomembno.

Raje jim recite, da jih pogrešate -vsi smo samo ljudje.
Otroci in vnuki imajo svoje življenje, v katerega so starejši člani družine različno vpeti. Vitalna babica in dedek sta veliko bogastvo, še posebej za družine, kjer imajo več otrok ali pa so starši zaradi dela veliko odsotni. Stari starši so lahko tudi varni pristan za odraščajoče otroke v težavah, najmlajši pa bodo izkušnje dedkovega pripovedovanja pravljic in babičine kuhe, kot ene najlepših izkušenj, nosili s seboj vse življenje.

Če se zgodi, da podmladek s starejšimi preživi manj časa, se ti lahko začnejo počutiti odrinjene. Večina o takih občutkih ne govori, ti pa lahko vplivajo ne le na razpoloženje, ampak tudi na vaše zdravstveno stanje. Govorite o tem, kaj si želite in kaj bi radi počeli s svojimi najdražjimi, katere občutke pogrešate in kdaj vam je bilo z njimi zares lepo. Prisluhnite tudi njihovemu odzivu, ta je lahko priložnost za ponovno zbližanje.


Kako vemo, ali smo depresivni?

Besedo depresija se v teh stresnih časih veliko omenja. Ko se daljše obdobje počutimo, kot da nimamo več volje do življenja, vsakdanje rutine in smo večino časa v stiku z nesrečnimi mislimi, smo najverjetneje depresivni. Depresija se pojavi takrat, ko se zaradi življenjskih okoliščin, razočaranj ali premajhne podpore iz okolja počutimo obupani. To se zgodi tudi v času, ko nam zmanjka moči, da bi se borili za spremembe.

Depresijo lahko spremlja tudi anksioznost, kot rečemo tesnobi, ki jo čutimo tudi kot fizični simptom. Največkrat se izraža kot močan in utrujajoč pritisk v prsih. Ta bolečina se pojavi zato, ker ne izražamo nezadovoljstva in obenem zadržujemo dih. Takrat nas telo opozori na to, da odrivamo nekaj, kar je za nas nekje globoko, zelo pomembno. Svojim domačim in tistim, ki so vam blizu, zato povejte, česa si želite, kaj vas teži. Negujoč odnos je mogočno zdravilo.


Ste kdaj pomislili, da bi napisali avtobiografijo? Lahko uredite tudi zbirko družinskih fotografij, se priključite novim interesnim dejavnostim ali pa le ogovorite ljudi, ki jih še ne poznate … Tudi kamenčki sprožijo plaz sprememb.

Nikoli ni prepozno
Prijetne občutke lahko podoživite. Poskusite poustvariti izkušnjo, izlet, dejavnost, ki vam je ostala v spominu. Vzpostavite stik z ljudmi, ki jih že dolgo niste videli, obiščite kraje, ki so vam ostali v spominu. Na vaši poti naj vas spremljata radovednost in igrivost. Razmislite lahko tudi o vseh željah, ki ste jih imeli v preteklosti, pa ste jih morda zavrgli ali pa jih še niste uresničili, ker do zdaj niste imeli časa. Nikoli ni prepozno, čeprav se morda zdi tako. Tisti, ki mislite, da takih želja nimate, pa lahko začnete zapisovati dnevnik misli.