Člani sveta, ki je posvetovalno telo predsednika države. Foto: Twitter UPRS
Člani sveta, ki je posvetovalno telo predsednika države. Foto: Twitter UPRS

Člani sveta bodo oblikovali skupna stališča in priporočila, s katerimi bodo poskušali vplivati na odločevalce in javnost ozaveščati o naraščajočem problemu demence. Med drugim so v svetu predstavniki ministrstva za zdravje, ministrstva za delo in stroke.

Predsednik države Borut Pahor je svet za demenco ustanovil na podlagi pobude slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica. Kot je dejal, po več letih srečevanja s strokovnjaki s področja demence razume, da gre za širok problem, ki je tudi političen.

Predsednica slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica Štefanija Lukič Zlobec je ustanovitev sveta v uvodu označila kot pomemben korak. Izrazila je upanje, da bo svet čim prej sprejel nacionalno strategijo za obvladovanje demence, saj je Slovenija trenutno ena redkih držav EU-ja, ki strategije nima.

Spomnila je na sprejetje nacionalne strategije za obvladovanje demence leta 2016, ki je veljala do leta 2020. Nova strategija je bila pripravljena, a je zdravstveno ministrstvo ni poslalo v javno obravnavo in je ni sprejelo, je dejala.

V novi strategiji bodo navedeni cilji, ob njih pa tudi akcijski načrt ukrepanja. Cilji bodo po njenih besedah najverjetneje podobni ciljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki med drugim vključujejo ozaveščanje, zgodnjo diagnostiko, podporo svojcem po diagnozi, organizacijo strokovne podpore in zmanjševanje stigme.

Problem stigme je poudarila tudi družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček. Pojasnila je, da si ljudje z demenco pogosto ne priznajo, da imajo težave, zato velikokrat ne poiščejo zdravniške pomoči. Tudi sama je zato pozdravila ustanovitev sveta.

Da je na področju stigme potrebnega še veliko dela, meni tudi predstavnik Spominčice in nevrolog Zvezdan Pirtošek, ki je ob ustanovitvi sveta izrazil veselje. Poudaril je, da je terapevtska obravnava bolnikov z demenco v Sloveniji odlična, prav tako povezovanje bolnikov.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je poudaril, da se na ministrstvu zavedajo problema demence in da je sprejetje strategije nujno potrebno.