Upodobitev svetih treh kraljev: Mihe, Gašperja in Boltežarja. Foto: EPA
Upodobitev svetih treh kraljev: Mihe, Gašperja in Boltežarja. Foto: EPA

Po svetopisemskem izročilu je zvezda kralje vodila do novorojenega Jezusa, ki so mu izročili darila in ga priznali za mesijanskega kralja ter glas o njem ponesli med svoje rojake.

V Svetem pismu število kraljev, imenovanih tudi modri, ki so obiskali novorojenega Jezusa, ni navedeno, Matejev evangelij navaja le, da so prinesli troje daril - zlato, kadilo in miro. Od tod tudi sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo njihova imena: Gašper, Miha in Boltežar.

Večer pred praznikom je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer, prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih sta na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata pa ob tem napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 14.

Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Danes bo kolednike iz Misijonskega središča Slovenije sprejel tudi predsednik DZ-ja Janko Veber.

Tradicija veleva, da se po današnjem prazniku pospravijo jaslice, ki so jih postavili pred božičem.