Dober zgled je več vreden kot vsa izrečena vzgojna pravila, poudari Fisterjeva. Foto: Stane Jeršič
Dober zgled je več vreden kot vsa izrečena vzgojna pravila, poudari Fisterjeva. Foto: Stane Jeršič
Lep primer kakovostnega preživljanja časa babice in hčerke sta Lena in njena babica Slavica Jaušovec. Slavica je avtorica slikanice o multipli sklerozi z naslovom Moja babica je drugačna, v kateri je Leni razložila svojo bolezen. Foto: Osebni arhiv Slavice Jaušovec

V prvi vrsti se mora vzdrževati dober odnos starš – otrok pri njih, saj ne smemo pozabiti dejstva, da je eden izmed staršev vaših vnukov tudi vaš otrok. Če ta odnos temelji na vzajemnem spoštovanju, tudi sodelovanje in upoštevanje dogovorov ne manjka.

Staro in mlado
Izkušenost in umirjenost babic in dedkov so gotovo popotnica, ki je je lahko vesel vsak vnuk. Foto: Reuters

Stari starši so lahko pri vzgoji vnukov v veliko pomoč staršem, pogoj za to pa sta dober odnos in komunikacija med starši in starimi starši. Delovati morajo kot dobra ekipa, le tako lahko vsi uživajo v preživljanju skupnega časa. Najbolj sproščujoče pa je, da niste več vi tisti, ki morate poskrbeti za vse, ampak je večji del odgovornosti na starših otroka. O vzgoji in odnosu med vnuki in starimi starši smo se pogovarjali s psihologinjo Polono Fister.

Prvo besedo pri vzgoji prepustite staršem otroka

Imeti vnuke je lepo, vendar s svojimi izkušnjami in nasveti pomagajte, ko vas za to prosijo starši ali ko resnično čutite, da bi jim vaše znanje in izkušnje pomagale pri vzgoji. Če imajo vaši otroci drugačen način vzgoje, kot ste ga imeli vi, ga sprejmite, saj so oni tisti, ki postavljajo pravila za vzgajanje. Če se ta meja začne rušiti, se morate o tem pogovoriti in spoštovati mnenje staršev otroka. "Otroci potrebujejo pri svojem razvoju različne vzgojne modele in vzorce. En del tega nabora lahko nudijo tudi stari starši. Seveda tu ne moremo zanemariti ljubezni starih staršev do vnukov, ki je podobno kot starševska »brezpogojna«. Odnos starih staršev je običajno v primerjavi s starši za otroka manj obremenjen, imajo zrelejši in bolj sproščen pogled na določene stvari in probleme, saj so zaradi izkušenj manj obremenjeni kot starši," pravi Fistrova.

Pomagajte staršem pri vzgoji, vendar ne bodite vsiljivi
Najpomembnejše je, da svojim vnukom izkazujete ljubezen. Seveda je tu tudi določena mera odgovornosti, vendar pa so za vnuke še vedno primarno odgovorni starši. Lahko jih podpirate in jim pomagate s svojimi izkušnjami in znanjem, vendar ne bodite vsiljivi. Bodite del tima, ki želi dobro vnukom, da bodo odrasli v odgovorne odrasle ljudi. Z vašo ljubeznijo, podporo in dobršno mero razuma bodo to zagotovo tudi postali. Ekipa dela dobro, ko vsi stopijo skupaj, se strinjajo in so si s stvarmi na jasnem. Najslabše za vnuke bo, če boste delali vsak zase.

Tudi psihologinja poudarja, da je sodelovanje med starimi starši in starši zelo pomembno. "V prvi vrsti se mora vzdrževati dober odnos starš – otrok pri njih, saj ne smemo pozabiti dejstva, da je eden izmed staršev vaših vnukov tudi vaš otrok. Če ta odnos temelji na vzajemnem spoštovanju, tudi sodelovanja in upoštevanja dogovorov ne manjka."

Stari starši so lahko v veliko pomoč, saj imajo po navadi več časa kot starši in si lahko vzamejo več časa za vnuke, da jim prisluhnejo, ko se znajdejo v težavah. Včasih pa so lahko čisto dobronamerni nasveti nadležni in presežejo mero razumevanja pri starših, ki lahko razumejo to tudi kot vmešavanje v njihovo vzgojo.

Odraščanje v različnih okoljih pozitivno vpliva na otroke
Številni otroci so zelo radi pri starih starših, ker pri njih lahko počnejo stvari, ki jih doma ne smejo ali ne morejo. Treba je le ločiti različne načine vzgoje in značilnosti okolja, v katerem odraščajo otroci, ki hitro spoznajo, kje je kaj dovoljeno in kje ni. "Naj se navadijo, da je tudi raznolikost nekaj, kar bogati njihovo življenje in ga ne siromaši v smislu, zdaj sem pa nesrečen, če je čas počitnic minil. To običajno velja tudi za bivanje s starimi starši. Pri njih je lahko dovoljeno tudi kaj, kar sicer ni, vendar to ne sme vplivati na osnovne smernice vzgoje. Če starši ne dovolijo preklinjanja, naj ga tudi pri starih starših ne bo." Zagotovo pa je dober zgled več vreden kot vsa izrečena vzgojna pravila, poudari Fisterjeva.

Naj darila ne bodo zamenjava za druženje
Stari starši si seveda želijo, da so njihovi vnuki dobre volje in nasmejani, vendar naj razlog za smeh ali dobro voljo ne bo nova igrača in druge materialne dobrine, saj se lahko hitro zgodi, da bodo vnuki to od vas že pričakovali in jih torej ne bodo več dojemali kot nagrado ali darilo. Do tega pogosto pride zaradi napačnega izkazovanja pozornosti, ko odrasli zamenjajo odnos z materialnostjo, kar današnja potrošniška družba še spodbuja, pojasni Fisterjeva in doda: "Najprej moramo sami pri sebi razčistiti, kaj želimo z darilom doseči. Darilo samo po sebi je nekaj čisto dobrega, ne sme pa postati zamenjava za čas, energijo, misli. Žal marsikdo pristnega odnosa in bližine ni sposoben, kar velja za starše, stare starše oz. kogarkoli tudi v drugih odnosih, potrebo po njih pa ima in jo nadomesti oziroma »izpolnjuje« z darili".

Bodite ustvarjalni in preživite čim več časa v naravi
Z vnuki lahko počnete marsikaj, vendar se odločite za stvari, ki so všeč tako vam kot vašim vnukom. Zato ne potrebujete veliko denarja: lahko greste na sprehod v gozd ali bližnji park in s sabo vzamete kompas in zemljevid, priredite piknik v hribih ali na vrtu postavite šotor, z njimi lahko kuhate, pletete, skratka, ustvarjate. Poleg tega jim lahko berete priljubljene pravljice ali druge zanimive knjige, jih naučite kakšno pesmico, skupaj pogledate albume, se pogovorite o svojem odraščanju in uspehih ali pa z njimi pogledate kakšno risanko. "Navadno so to kakšne ročne spretnosti, saj otroci z dedki radi izdelujejo kaj tehničnega, z babicami pa kuhajo, šivajo itd. Otroci radi pomagajo, hkrati pa jim s tem dovolite, da si gradijo lastno vrednost. Ob tem spoznajo, da imajo tudi sami nekaj, kar je dragoceno za odraslega, pa naj bo to čas, ideja, pobuda ali pa dodaten par rok."

Ravno zato, ker ne živijo več v vsakdanji naglici, si stari starši lahko vzamejo več časa za vnuke in z njimi počnejo stvari, za katere staršem preprosto zmanjka prostih ur.

Med vnuki ne delajte razlik
Mogoče se s kakšnim vnukom bolj ujamete in vam je bližje, vendar tega v nobenem primeru ne smete pokazati. Nihče ne sme imeti občutka, da je za kaj prikrajšan, ali da ima več od drugih. Otroci to zelo hitro opazijo, kar lahko vpliva tudi na njihovo poznejše obdobje, in vodi v ljubosumnost in negativne občutke do sorojencev ali bratrancev/sestričen. "V primerih, ko se to izrazito pojavlja, lahko otroci razvijejo tudi manjvrednostni kompleks. Sicer pa je neenakost nekaj naravnega. Različni smo in temu so primerni tudi naši odnosi. Seveda pa moramo odrasli še toliko bolj paziti, da pri tem ne delamo krivice," pojasni Fisterjeva.

Zagotovo so obdobja odraščanja, ko bo en vnuk potreboval več pozornosti in drugi manj, zato je dobro, da v teh primerih stari starši ravnajo tako, da se bodo tudi sami dobro počutili in ne bodo imeli slabega občutka. Znova so tu pomembni komunikacija in sporazumi, poudarja psihologinja. Tako bodo tudi otroci sprejeli, da obstaja različnost in da to ni nujno slabo, saj jo lahko izkoristijo sebi v prid.

Pomembno je postavljanje mej
Vnuki radi izkoristijo priložnost, če vidijo, da je to mogoče, zato pogosto nastanejo težave pri postavljanju mej, kaj lahko in česa ne. Fisterjeva svetuje, da v tem primeru stari starši postavijo meje vnukom, tako kot so jih svojim otrokom ali drugim, s katerimi so v odnosu. "Spoštljivo naj povejo, kaj je zanje sprejemljivo in kaj ne, in v primeru, da se to ne bi upoštevalo, naj sledijo tudi posledice. Ne v obliki kazni, temveč v obliki prevzemanja odgovornosti »storilca«, ki se mora spoprijeti s posledicami svojih dejanj."

Stari starši morajo imeti čas tudi za svoje konjičke
Prav je, da preživljate čas z vnuki, vendar pa se zaradi varstva ne odpovejte svojim dejavnostim. Otrokom morate povedati, kdaj je preprosto preveč in da potrebujete nekaj časa tudi zase in za svoje prijatelje. "Potreben je kompromis, vendar o svojem času odločajo stari starši sami. Odrekanje le zato, da zadovoljimo nekoga drugega, v nobenem obdobju življenja ne prinese nikomur zadovoljstva. Stari starši naj namenijo tudi tem odnosom toliko časa in energije, da se bodo čutili izpolnjene, in ne izkoriščane. Sami morajo biti sposobni postaviti meje brez občutka krivde." Sami morate presoditi, koliko si lahko naložite, da ne bo za vas preveč, ter se o tem tudi jasno pogovoriti.

Vsak odnos se gradi
Vloga dedkov in babic je bila tako v preteklosti kot danes podobna, saj na ravni odnosov ni bistvenih razlik. Kot ugotavlja Fisterjeva, je več sprememb zaradi obdobja, v katerem živimo, ki je prineslo drugačen pogled na življenje. Vsem primanjkuje časa, na eni strani so posamezniki, ki živijo v materialnem izobilju, in na drugi tisti, ki jim kronično primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin. Celotna družba je bolj usmerjena na dosežke kot na dobro počutje ljudi, s tem pa se je pri posameznikih spremenila tudi vloga v odnosih. "Ampak osnovne potrebe človeka ostajajo enake in v tem smo lahko – če ostajamo pristni in v stiku sami s seboj – taki tudi sami – človeški". Druženje z vnuki vas bo zagotovo obogatilo, vendar tudi dober odnos z vnuki ne nastane z danes na jutri, ampak ga je treba zgraditi.

V prvi vrsti se mora vzdrževati dober odnos starš – otrok pri njih, saj ne smemo pozabiti dejstva, da je eden izmed staršev vaših vnukov tudi vaš otrok. Če ta odnos temelji na vzajemnem spoštovanju, tudi sodelovanje in upoštevanje dogovorov ne manjka.