Barvanje las in agresivni lasni preparati lahko močno poškodujejo lase: ti postanejo suhi, krhki, hitro se lomijo. Foto: EPA
Barvanje las in agresivni lasni preparati lahko močno poškodujejo lase: ti postanejo suhi, krhki, hitro se lomijo. Foto: EPA
Pri pleši dlačni mešički ne odmrejo, vendar pa je njihovo delovanje iz različnih vzrokov moteno. Dlačni mešiček ne proizvaja več dlačice, ali pa - kot pri moški plešavosti - je dlačni mešiček čedalje manjši, peša, dlačica je vedno drobnejša in svetlejša. Foto: EPA

O vseh naštetih težavah se je Robert Bogataj v Svetovalnem servisu pogovarjal z asist. dr. Borutom Žgavcem, dermatovenerologom Dermatovenerološke klinike v Ljubljani.

Ena izmed raziskav je pokazala, da je 80 odstotkov ljudi nezadovoljnih s svojimi lasmi: ti so mastni, suhi, krhki, izpadajo in še kaj. "Dejansko ima največ pacientov, ki poiščejo dermatologa v zvezi z lasiščem, ravno te težave: največkrat redčenje lasišča ali pa izpadanje las, kar ni isto. Potem je težava tudi prhljaj, ki ni dermatološko obolenje. Laično gledano gre za luske v lasišču, vzroki pa so lahko različni."

Kot pojasnjuje strokovnjak, lomljenje las, razen v redkih primerih, ni odraz bolezenskega stanja, temveč smo za to krivi sami zaradi nepravilne nege las ter agresivne lasne kozmetike, povezane zlasti z barvanjem in beljenjem las.

Normalno je, da nam izpade med 100 in 150 lasmi dnevno
Moški so bolj dovzetni za izpadanje las, a se s to težavo spopadajo tudi ženske. "Izpadanje las in redčenje lasišča sta dve različni stvari. Izpadanje las pomeni, da nam vsak dan izpade več las, kot je običajno. Normalno nam v 24 urah izpade od 100 do 150 las, v nekaterih obdobjih do 200 las. Če pa je takšno izpadanje včasih povečano, se ljudje prestrašimo, a večina teh bolezni, ki privedejo do izpada las, se sčasoma umiri in potem se umiri tudi izpadanje las. To se lahko pojavi kadar koli v življenju," je pojasnil Žgavec.

Vzroki za izpadanje las so različni
Večina vzrokov za izpadanje las je prehodnega značaja: pogosto ženske po porodu nekaj mesecev izgubljajo lase, izpadanje las pa se lahko pojavi tudi pri hormonskih obolenjih (težave s ščitnico, pri sladkorni bolezni, jemanje kontracepcijskih tablet, nepravilno prehranjevanje, pri katerem gre za hitro izgube teže ...) in po stresnih situacijah (smrt v družini, ločitev ...). Vzroki so zelo različni. Ko se ta osnovni vzrok umiri, se lasni mešički okrepijo in znova začnejo rasti lasje. A potrebna je potrpežljivost, saj to dolgo traja, poudarja Žgavec.

Hormoni naredijo svoje
Za redčenjem las pa se lahko skrivajo različna obolenja. Najpogostejša je navadna plešavost, ki ji rečemo moška plešavost. "Ne zaradi tega, ker bi moški hitreje postali plešasti, temveč ker sodelujejo pri tem moški hormoni. To se po navadi začne, ko se aktivirajo moški hormoni, torej ko pridemo v puberteto." Aktivirajo se tako pri moških kot pri ženskih: in sicer tako, da stimulirajo določene dlačne mešičke. "Zagledamo dlačice tam, kjer jih prej nismo imeli: pazduha, genitalije, pri moških na obrazu. Žal pa ti hormoni obratno delujejo na nekatere lasne mešičke v osrednjem delu lasišča in jih zavirajo, tako da ti dlačni mešički postajajo vse drobnejši in manjši. Dlačnih mešičkov ne izgubljamo, temveč se tanjšajo do take mere, da se na koncu tako zmanjšajo, da jih s prostim očesom ne vidimo več. In tam je videti, kot da smo plešasti," je pojasnil dermatovenerolog in ob tem dodal, da če tako lasišče pogledamo zelo od blizu, še vidimo dlačne mešičke, ki so tam prisotni vsaj še nekaj let. V takem primeru imamo še možnost, da te mešičke znova stimuliramo, da začnejo znova rasti.

Ob lase zaradi avtoimunih obolenj
Vzrokov za izpadanje las in plešavost je več. "Plešavost in plešenje je zelo široka paleta stanj in obolenj. Če posplošim, imamo dve veliki skupini plešenj. Pri določenih gre za odmiranje lasnih mešičkov. To so najpogosteje razna avtoimuna obolenja, nek vnetni proces napade dlačne mešičke, da odmrejo. V takih primerih je potrebno čimprejšnje zdravljenje, ker tam, kjer je odmrl dlačni mešiček, žal pomoč ni več mogoča. Tako plešenje zajema manj kot 10 odstotkov vseh oblik izpadanja las in plešenja."

Na drugi strani je funkcionalno plešenje, pri katerem dlačni mešički ne odmrejo, a njihovo delovanje motijo zelo različni vzroki. Dlačni mešiček ne proizvaja več dlačice, ali pa - kot pri moški plešavosti - je dlačni mešiček čedalje manjši, peša, dlačica je vedno drobnejša in svetlejša. Tukaj je genetika pomembna. "Vemo, da se do neke mere začne vsem ljudem, ko pridemo v puberteto, redčiti lasišče. Je pa res, da se to pri nekaterih začne dogajati že pri 20, 30, nekateri pa imajo še do 70. ali 80. leta goste lase. Ampak tudi tisti bodo povedali, da imajo redkejše lase kot v mladosti."

Celotni oddaji, v kateri je strokovnjak odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev, lahko prisluhnete tukaj: