Koliko zabojnikov za smeti je v vašem domu? Foto: EPA
Koliko zabojnikov za smeti je v vašem domu? Foto: EPA

V oddaji Svetovalni servis so z gostjo v studiu razrešili nekatere dileme, ki nastanejo ob rutinskem ločevanju odpadkov.

Beseda je tekla celo o pravilnem razvrščanju zgoščenk in žaganja - stelje malih hišnih ljubljenčkov. Obeh vrst odpadkov sicer žal ni mogoče predelati in se jih zato odlaga v zabojnik za ostale odpadke.

"Vse lahko predstavlja surovino, če le pravilno ravnamo pri uvrščanju," je možnosti predelave odpadkov komentirala Marinka Vovk, strokovna svetovalka iz Okoljskega centra Slovenske Konjice. To je tudi vodilo, ki ga pri ravnanju z odpadki upošteva vse več ljudi.

Embalaže ni treba izprati, kadar to ni mogoče
"Vsebino embalaže je treba izliti, pri tubah in pri embalažah čistil pa jih včasih ni mogoče popolnoma izprazniti, kar je pri procesu predelave odpadkov tudi predvideno," so utemeljili v radijskem pogovoru. Nekaj snovi, ki ostanejo v taki embalaži, se namreč uniči v samem procesu predelave, ki poteka pod visokimi temperaturami. Dovolj je torej le, da iz embalaže izlijemo morebitno vsebino.

Kam s stiroporom in zdravili?
Stiropor, ki je v svoji osnovi penjena plastika - kot so pojasnili v oddaji -, odložimo med preostalo odpadno embalažo. Med njo spadajo tudi plastificirane škatle, celo tiste od zdravil. Če bi radi odvrgli embalažo z zdravili, v kateri so še vedno tablete, pa je najprimerneje, da jih oddamo v zbirnem centru. Odvzamejo jih tudi v lekarnah, vendar ne v čisto vseh, pred oddajo pa jih ni treba prepakirati.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje Svetovalni servis, kjer so razkrili še več nasvetov o ravnanju z odpadki, ki vam znajo koristiti.