Foto:
Foto:
češnje, češnja, sadje, zelenjava, tržnica, rastlina, kuha, kuhanje, zdravje
Češnje, zlasti črne sorte, so bogat vir anticianidov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Svetovno prvenstvo v jedenju kopriv
"Nič hudega, če te malo opečejo koprive, vsaj revme ne boš imela," so vedno govorile babice. Foto: Reuters

Pojem revma združuje več različnih obolenj. Za artrozo je značilna obraba sklepov, ki nastane zaradi preobremenitve ali izrabe. Pogosta je degenerativna obraba hrbtenice, kolena, kolkov, ramen, vretenc in prstov. Med revmatične bolezni spada tudi artritis z vrsto spremljajočih znakov. Začne se z bolečinami v sklepu, ki lahko sčasoma oteče zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine sklepne tekočine. Nastopi lahko okorelost ali/in slabša gibljivost sklepa, včasih postane koža nad sklepom pordela in na občutek toplejša. Dalj časa trajajoči artritis lahko vodi v deformacijo posameznega sklepa. Pri protinu, v javnosti bolje poznanem kot putika, gre za presnovno bolezen, ki je posledica povišane ravni sečne kisline v krvi. Sečna kislina kristalizira, kristali pa se odlagajo v sklepih, kitah in okoliških tkivih, kjer sprožijo lokalno vnetno reakcijo. Prizadeti sklep, najpogosteje gre za sklep pri korenu nožnega palca, je otečen, pordel in zelo boleč. Pri kroničnem protinu se v koži uhljev in mehkih tkiv rok, pa tudi v nekaterih drugih tkivih, pojavijo manjše zatrdline, skupki sečnih kristalov.

Ko se vam vnamejo sklepi, se ozrite po hladilniku oziroma shrambi, kjer boste našli vrtnine in druge sestavine za blaženje mučnih revmatičnih bolečin.

Z močjo rastlin, ki nas obdajajo v neposredni bližini, lahko preženete bolečine zaradi sklepne revme ali protina. Bodisi da je to ljubka marjetica, trdovraten plevel njivske preslice, Župančičeva breza tenkolaska, v ljudskem zdravilstvu cenjena velika kopriva ali tisočera semena trav in zelišč – z njimi si boste lahko povrnili del gibčnosti in s tem tudi kakovosti življenja.

Poparek zelene proti artritisu

20 g zelene
¼ l vode

Drobno narezano zeleno prelijte z mrzlo vodo, hitro zavrite, pustite malo stati in odcedite. Če želite, lahko dodate med. Popijte po 2 skodelici dnevno. Poparka ne uporabljajte pri vnetju ledvic. Zelena pospešuje izločanje sečne kisline in drugih strupenih snovi iz telesa.

S česnovim oljem nad revmo

3-4 stroke česna
3-4 žlice rastlinskega olja
2-3 žlice svinjske masti

Česen strite in ga zmešajte z oljem in mastjo. Mešanico nanesite na boleča mesta in krepko vtirajte.

Znanstveno podkrepljeno je dejstvo, da z vsakodnevnim pitjem češnjevega soka lajšamo bolečine, ki spremljajo revmo. Zlasti črne sorte češenj so bogat vir antocianidinov (flavonoidov), ki poleg tega, da živilu dajejo barvo, poskrbijo za protivnetno delovanje pri sklepni revmi.

Marjetico prepoznamo po zunanjih belih jezičastih in notranjih cevastih cvetovih rumene barve. Pritlični listi so jajčasti, zoženi v širok, kratek pecelj. Njene cvetove lahko občudujemo od zgodnje pomladi do pozne jeseni na travnikih, ob poteh, na vrtovih in pašnikih. Z njimi lahko preverimo, ali nas naš dragi ljubi ali ne ljubi, lahko pa si iz svežih ali posušenih (pri približno 40 °C) cvetov in listov pripravimo …

Čaj iz marjetic proti artritisu in putiki

2 žlički cvetov in listov marjetice
¼ l vode

Vodo zavrite in z njo prelijte zelišče. Pokrijte in pustite stati 10 minut ter odcedite. Po želji osladite z medom. Vsak dan popijte 2 skodelici čaja. Marjetici pripisujejo protivnetne lastnosti, zato uspešno odpravlja težave, povezane z artritisom in protinom.

Kopel proti revmi in protinu z njivsko preslico

100 g njivske preslice
1 l vode

Vodo zavrite, z njo prelijte zelišče in pustite stati eno uro. Odcedite in poparek dodajte vodi za kopanje. V sproščujoči kopeli se namakajte 15-20 minut in njivska preslica bo delovala blagodejno pri bolečinah zaradi revme ali protina z odstranjevanjem odpadnih snovi iz telesa.

Če se sprašujete, kje bi našli glavno sestavino, vam ne bo treba daleč, saj njivsko preslico pogosto gostimo na vrtovih kot trdovraten plevel, ki ga je težko zatreti. Na vlažnih ilovnatih tleh spomladi najprej poženejo bledo rumena ali rjavkasta plodna stebelca z razvitim trosovnikom na vrhu. Ko trosi dozorijo, plodni poganjki odmrejo. Na začetku poletja korenina ponovno požene - tokrat zelena, neplodna stebelca, ki so suličasta in votla. Iz kolenc stebla izraščajo dolgi igličasti listi, ki so na koncu manjši in obrnjeni navzgor. Če njivske preslice nimate v svoji okolici, jo lahko vzgojite v vlažni zemlji iz majhnih delov korenike ali s spomladansko delitvijo korenike. Nabirajte le sterilna stebla od maja do avgusta in jih posušite. Posušeno zel njivske preslice lahko tudi kupite v lekarnah in zeliščnih trgovinah.

Kura s sokom iz brezovega listja (4 tedne po 3 žlice dnevno) spodbuja celotno presnovo; tako se v sklepih nakopičena sečna kislina laže izloča iz telesa. V ta namen se odpravite nabrat liste navadne breze v temen mešani ali iglasti gozd. To vitko listopadno drevo prepoznate po gladkem srebrnkastem belem lubju in po trikotnih bleščeče zelenih listih z nazobčanimi robovi. Za pripravo napitka nabirajte lepljive mlade liste v maju, ko breza odcveti.

Kopriva - že stoletja cenjena v boju proti bolečinam

Culpete, slavni zeliščar iz 17. stoletja, je opozoril, da lahko veliko koprivo najdemo s tipanjem tudi v najtemnejši noči. Kako je ne bi, saj so njeni grobo nazobčani ovalni listi oboroženi s pekočimi dlačicami. Na štirioglatem pokončnem steblu se razvijejo viseča razvejana socvetja. Majhni zeleni moški in ženski cvetovi zrastejo na ločenih rastlinah. Kopriva je zelo razširjena rastlina, ki raste na zapuščenih vrtovih, njivah, vlažnih gozdovih, ob cestah, nasipih in tudi visoko v planinah. V 17. stoletju so se bolniki, ki jih je mučil artritis, bičali z velikimi koprivami, da bi se znebili bolečin. Takšna oblika zdravljenja danes res ni potrebna, saj si lahko spomladi, sredi poletja in v jesenskem času naberete liste kopriv ter si pripravite naslednje zeliščno zdravilo.

Čaj zoper revmo in protin

10 g brezovih listov
10 g kopriv
10 g njivske preslice

Vodo zavrite in z njo prelijte zelišča. Pokrijte, pustite stati 10 minut in odcedite. Po želji osladite z medom in pijte po požirkih. Koprivni listi spodbujajo izločanje strupov iz telesa in se v kombinaciji z brezovimi listi in poganjki njivske preslice uporabljajo za zdravljenje artritisa in protina.

Nekoč so si kmetje, če so se slabo počutili ali jih je mučila revma, pomagali z nočno kopeljo na lastnem seniku. Če poznate kmeta, ki ima še senik in izvaja ekološki način kmetovanja, ga prosite za seneni drobir – mešanico delov cvetov, semen, listov in stebel različnih travniških rastlin, ki obležijo po tleh senika. S pomočjo drobirja lahko preizkusite naslednji recept preteklih rodov.

Kopel iz senenega drobirja proti revmi

500 g mešanice senenega drobirja
5 l vode

Drobir prelijte z mrzlo vodo in zavrite, nato kuhajte še 15-20 minut, potem pa odcedite. Prevretek dodajte kopalni vodi s temperaturo 35-38 °C in se prepustite razvajanju največ 15 minut; po kopeli je nujen počitek v postelji. Če so bolečine lokalno omejene, si na prizadeto mesto položite vročo platneno vrečo, napolnjeno s senenim drobirjem.