Bruce Wilis v Umri pokončno. Foto: Kolosej
Bruce Wilis v Umri pokončno. Foto: Kolosej
Bruce Willis, Emma Heming
Bruce Willis z ženo Emmo Heming. Foto: EPA
Bruce Willis in basist
Bruc je zaljubljen v glasbo in mu ni težko poprijeti za mikrofon. Foto: Reuters
Bruce s svojo zvezdo na Pločniku slavnih. Foto: Reuters

Willis se je rodil 19. marca 1955 v Nemčiji in odraščal ob mlajši sestri Florence ter bratoma Davidu in Robertu. Po številnih avdicijah in manjših vlogah v filmih se mu je nasmehnila sreča, da je dobil vlogo v romantični seriji Delo na črno (1985), v kateri je igral s Cybill Shepherd, in bil za vlogo nagrajen z zlatim globusom. Za sabo ima bogato filmsko kariero, vendar je prepričan, da najboljše odigrana vloga še pride.

Akcije in trilerji so žanri, v katerih se Bruce dobro znajde
Duhovitost in sarkazem sta mu pomagala do vloge v akcijskem trilerju Umri pokončno (1988), v katerem je zaigral legendarnega policista Johna McClana. V naslednjih letih so sledili še štirje deli in v vseh petih filmih je McClana igral Bruce Willis. Sicer smo ga vajeni gledati v akcijskih filmih, vendar smo ga lahko slišali tudi v vlogi malega Mikeyja v obeh delih družinske komedije Glej, kdo se oglaša (1989). V drugem delu je zaigral ob Johnu Travolti in Kirstie Alley. Po navadi so njegovi filmi dobro gledani, vendar jih je bilo v začetku devetdesetih tudi nekaj, ki so bili s finančnega vidika prava polomija in so jih kritiki dobesedno raztrgali, na primer The Bonfire of the Vanities in Hudson Hawk. To na Willisovo kariero ni pretirano vplivalo, saj je kmalu zatem napolnil dvorane z akcijo Poslednji skavt (1991), fantazijsko komedijo Smrt ji lepo pristoji (1992) in trilerjem Striking Distance (1993).

Sodeloval je tudi s Tarantinom
V devetdesetih je dobil pozitivne kritike tudi za vloge v nizkoproračunskih neodvisnih filmih, pri katerih je delal z različnimi režiserji. Igral je v pustolovski drami North (1994) in kultnem filmu Quentina Tarantina Šund (1994), v trilerju 12 opic (1995), znanstvenofantastičnem filmu Peti element (1997) in Šestem čutu (1999).

V Talcu je igral z najstarejšo hčerjo Rumer
Obdobje po letu 2000 je bilo prepleteno z različnimi žanri, saj je igral v komediji Morilec mehkega srca (2000), znova delal z režiserjem Shyamalanom v znanstvenofantastični drami Unbreakable (2000) in dveh vojnih dramah Hart's War (2002) in Tears of the Sun (2003), vendar nista bili najbolj uspešni, saj ju občinstvo ni sprejelo. Bruce Willis je bil znova v središču pozornosti s filmi Mesto greha (2005), animirano komedijo Za živo mejo (2006) ter seveda s četrtim delom Umri pokončno (2007). V trilerju Talec (2005) je igral pogajalca, saj je moral rešiti ugrabljeno hčer, ki jo je igrala njegova hči Rumer. Snemanje je bilo zanj fizično in čustveno naporno, še posebej zadnji dan snemanja, ko je Rumer v enem izmed zadnjih prizorov, ko je bila zvezana in je v joku prosila za pomoč.

V akciji Plačanci (2010), ki ima tri nadaljevanja (v zadnjem delu Bruce ni igral), je zaigral ob uveljavljenih igralcih, kot so Arnold Schwarzeneger, Jean Claude Van Damme in Sylvester Stallone. Istega leta je prišel na filmska platna tudi film Upokojeni, oboroženi, nevarni v vlogi Franka Mossa (drugi del 2013) in komedija Še vedno sem tu.

Dokler bo lahko, bo snemal akcije
Leta 2012 se mu rodi prva hčer v drugem zakonu, vendar je še vedno predan svojemu poklicu, saj pride na filmska platna šest njegovih filmov, med drugim tudi Kraljestvo vzhajajočega sonca in drugi del Plačancev. Leto pozneje ga znova gledamo v Umri pokončno: Dober dan za smrt. Lani je zaigral v trilerju Mesto greha: Ženska za umret. Letos je že v postprodukciji komedija Rock the Kasbah, trenutno pa je na polno zaposlen s snemanjem dveh trilerjev Extraction in Wake.

Iz obeh zakonov ima pet hčera, na katere je zelo ponosen
Z Demi Moore je bil poročen trinajst let, zdaj pa si delita skrbništvo za tri hčere Rumer, Scout LaRue in Tallulah Belle. Tudi v drugem zakonu z Emmo Heming sta se mu rodili dve hčeri. Poročil se je leta 2009 in na poroko povabil tudi vse tri hčere in nekdanjo ženo z novim partnerjem Ashtonom Kutcherjem. Ob rojstvu pete hčere se je pošalil, da bi ne nazadnje imel tudi sina, vendar je zelo srečen s svojimi petimi dekleti. Kljub temu da je ločen, se z nekdanjo ženo dobro razume, saj je v enem izmed intervjujev zatrdil, da mu veliko pomeni, da so srečni tako otroci kot Demi. Očetovstvo mu veliko pomeni in na svoje hčere je zelo ponosen.

Ne mara telovadbe
Poleg igralskega talenta ima tudi nekaj glasbenega, saj igra orglice. Njegovi idoli so Robert De Niro, Gary Cooper, Steve McQueen in John Wayne. Telovadbe ne mara, vendar se ji ne more izogniti, ker to od njega zahtevajo nekatere vloge v filmih. Tudi javna podoba mu ne pomeni veliko, saj je bil pred leti razglašen za enega izmed najslabše oblečenih zvezdnikov. Ena izmed njegovih modrosti je, da zgodovine sicer ne moreš spremeniti, ni ti je pa treba ponoviti.

Letos bo nastopil na Broadwayju
Bogat opus posnetih filmov mu je prinesel tudi številna priznanja, saj se lahko pohvali z 20 različnimi nagradami in 33 nominacijami. Letošnjo pomlad bo prvič nastopil tudi na odrskih deskah na Broadwayju v vlogi priljubljenega romanopisca, ki preživi avtomobilsko nesrečo. Scenarij je napisan po psihološkem fantazijskem romanu Misery Stephena Kinga.