Velika imena malega ekrana: Stine Vardjan
Stine Vardjan je legendarni producent, ki se je obrti učil pri slovenskem filmu, na ljubljanski televiziji pa je prehodil pot od razvedrilnih, informativnih do športnih programov.
Danes ob 17.30 na 1. programu TV Slovenija
Objavljeno: 24. januar 2015 ob 11:32,
zadnji poseg: 24. januar 2015 ob 12:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Stine Vardjan. Foto: Stane Sršen
Film predstavlja pogled televizijca, ki ga skoraj nikoli ne vidimo pred kamerami, pogostokrat pa ima eno odločilnih besed pri ustvarjanju pogojev za izpeljavo projektov in njihovo končno podobo. Foto: Stane Sršen

Stine Vardjan je legendarni producent, ki se je obrti učil pri slovenskem filmu, na ljubljanski televiziji pa je prehodil pot od razvedrilnih, informativnih do športnih programov.

Eden izmed njegovih delovnih vrhuncev je bilo vodenje številne slovenske televizijske ekipe na olimpijskih igrah v Sarajevu 1984. Film predstavlja pogled televizijca, ki ga skoraj nikoli ne vidimo pred kamerami, pogostokrat pa ima eno odločilnih besed pri ustvarjanju pogojev za izpeljavo projektov in njihovo končno podobo. Pogled je drugačen, poseben in osvežujoč.

Stine Vardjan je zdaj že vrsto let upokojen, pod streho Radiotelevizije pa delujejo njegovi trije otroci - Vanja kot dopisnik iz Zagreba, Miha v vlogi glasbenega oblikovalca in Julija kot novinarka v uredništvu oddaj o kulturi.

Konec petdesetih prejšnjega stoletja je mladi Stine Vardjan vstopil v čarobni svet filmske umetnosti. Spoznal je karizmatične režiserje Františka Čapa, Franceta Štiglica in Matjaža Klopčiča ter se ob njih med snemanjem filmov učil čarovnij organizacije in producentstva slovenskega filma.

Najlepši spomini so povezani s filmi Balada o trobenti in oblaku in Tistega lepega dne režiserja Franceta Štiglica, Naš avto in Srečala se bova zvečer Františka Čapa, tujimi koprodukcijskimi filmi, ki so iz Slovenije ustvarili pravi mali Hollywood, ter številnimi drugimi filmskimi projekti. Film je dajal kruh številnim filmskim delavcem, včasih je bil bel, mnogokrat grenak. Zato se je portretiranec sredi šestdesetih z veseljem odzval povabilu za stalno zaposlitev na ljubljanski televiziji. Ljubezen do filma pa je ostala in še vedno tli. Navsezadnje je že v času producentstva na ljubljanski televiziji na začetku 70. let prevzel projekt produkcije nadaljevanke Bratovščina sinjega galeba v režiji Franceta Štiglica, še vedno pa se s preživelimi kolegi iz ekipe filma Tistega lepega dne udeležuje srečanj v Podnanosu.

Ne zamudite, danes na 1. programu TV Slovenija ob 17.30.

Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
log
# 24.01.2015 ob 20:16
Oddajo sem gledal. Sposoben gospod in tudi uspešen. Je pa res malo čudno, da so vsi otroci zaposleni v javni TV. Otrok zaposlenih na RTV je zelo veliko tudi že znanih imen. To se dogajo na vseh ravneh posebno v državnih službah. Ni več pomembno sposobnost, znanje ampak čigav si. Enostavno to ni v prav, ker veliko sposobnih in pametnih ljudi tako ne dobi priližnosti.