Radostni Rado Kočevar ob lanski vrnitvi pod Mont Blanc, ki ga je osvojil leta 1950. Foto: RTV Slovenija
Radostni Rado Kočevar ob lanski vrnitvi pod Mont Blanc, ki ga je osvojil leta 1950. Foto: RTV Slovenija
Gabi Čačinovič s svojo vnučko, ki ji z neizmernim veseljem posveča svoj prosti čas. Foto: RTV Slovenija
Utrinek s snemanja pod Mont Blancom. Foto: RTV Slovenija
Gabi Čačinovič med poučevanjem. Foto: RTV Slovenija
Metka Klevišar je postavila temelje paliativne oskrbe pri nas. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

Predavateljica na Fakulteti za socialno delo, onkologinja in alpinist veteran so osrednji liki dokumentarnega filma Če bomo imeli srečo, bomo vsi stari, ki bo na ogled to nedeljo na 1. programu TV Slovenija ob 21.50.


Stari starši imajo zelo pomembno vlogo
Preplet treh življenjskih zgodb
87-letni Rado se z veseljem spominja svojega izjemnega podviga pred več kot 60 leti, ko se je z 10 dolarji v žepu odpravil na najvišji evropski vrh. Po 64 letih mi spomini še niso šli iz glave, pripoveduje izjemno čili Rado, eden najuspešnejših povojnih alpinistov, ki je še vedno zelo dejaven. Vsako leto s kolesom naredi okoli 5300 kilometrov. Metke Klevišar ni treba posebej predstavljati. Onkologinja, ena od pionirk paliativne oskrbe pri nas, zadnja leta živi v domu za ostarele, in je vesela, da ji diagnoza multiple skleroze, ki jo je prejela v najstniških letih, ni preprečila uresničitve zdravniškega poslanstva. Gabi Čačinovič Vogrinčič je že vse življenje poklicno predana socialnemu delu in kot pravi, je izjemno vesela, da lahko še vedno opravlja svoje delo, hkrati pa je zelo ponosna babica.

"Ideja za film se je najbrž porodila iz dveh momentov: prvi je oseben, ker sem imela lep odnos s starimi starši in še danes razmišljam, kako pomembni so v našem zgodnjem obdobju življenja; drugi trenutek pa je bil širše družben, saj so starejši velikokrat ranljiva skupina v naši družbi, seveda pa tudi mlajša generacija ni v zavidljivem položaju," na vprašanje, od kod ideja za dokumentarni film, odgovarja njegova avtorica Katja Stamboldžioski. Pod režijo dokumentarnega filma se je podpisala Ita Obersnu, snemalec je bil Aleš Živec, montažer pa Andrej Modic.

Eden od osrednjih ciljev filma je bil ponuditi pozitiven pogled na starost in opomniti, da brez starejših ne more nobena družba. "Da je staranje vrednota in da če bomo imeli srečo, bom vsi stari, saj je tudi v tem življenjskem obdobju polno življenje," pojasnjuje avtorica. Kot pojasnjuje, je imela pri izbiri akterjev težko nalogo, saj je želela izbrati tri popolnoma različne osebe in predstaviti njihove vrednote, ki so jih vodile skozi življenje. Kot pravi, se ji je zdelo predvsem pomembno, da vsi trije predajajo izkušnje in znanje mladim generacijam, saj je to zagotovo ena izmed ključnih poslanstev starejših v družbi. "Če pogledam nazaj na naše druženje z nastopajočimi, pa bi lahko rekla, da jih združuje toplina, ki jo izžarevajo do soljudi," pravi avtorica.

Uvodni prizor so posneli v Alpah
Samo snemanje je postreglo s številnimi ganljivimi trenutki, ekipi pa je še posebej ostalo v spominu snemanje pod Mont Blancom. Med sedmimi snemalnimi dnevi, kolikor jih je imela na voljo ekipa, so se namreč odpravili tudi v Francijo. "Ko nam je naš nastopajoči veteran alpinist Rado Kočevar pripovedoval o svoji solistični turi na Mont Blanc, je bilo kar čutiti, kako živi so spomini. Takoj smo vedeli, da bo to prvi prizor našega filma in na srečo smo ga lahko uresničili," se enega od vrhuncev snemanja spominja avtorica in dodaja, da je dolgo pot tja z mnogimi spomini in tudi napotki za kolesarske ture v tujini krajšal neutrudni Rado.

S klikom na spodnjo povezavo si lahko ogledate dokumentarni film.