S hladnim izvlečkom kopriv, ki se imenuje tudi pekoča brozga, lahko uspešno zatiramo listne uši, okrepimo odpornost rastlin ter jih nahranimo. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
S hladnim izvlečkom kopriv, ki se imenuje tudi pekoča brozga, lahko uspešno zatiramo listne uši, okrepimo odpornost rastlin ter jih nahranimo. Foto: freedigitalphotos.net
Kamilice
Kamilični čaj, s katerim lahko odpravimo vsemogoče zdravstvene težavice, regrat, iz katerega si pripravimo okusno solato, in rman, poznan kot zdravilo za tisoč bolezni, lahko okrepijo tudi številne rastline. Foto: Reuters

Če teh hranilnih snovi primanjkuje, bodo rastline majhne, slabo bodo cvetele in razvili se bodo le redki sadeži. Preden posežete po kemičnih sredstvih, je bolje, da si pomagate z materjo naravo. Iz številnih zelišč lahko pripravite gnojevke, čaje in prevretke, s katerimi boste mineralno obogatili zemljo na vrtu.

Tekoče gnojilo iz kopriv

1 kg svežih kopriv
10 l vode
Sveže narezane koprive namočimo v posodo z vodo. Po 3-4 dneh se začne fermentacija, po 10-14 dneh, ko se tekočina obarva temno, trdne snovi se posedejo na dno in neha nastajati pena, je gnojevka pripravljena. Med tem časom tekoče gnojilo vsak dan premešamo z leseno palico, in ko se začne širiti smrad, posodo delno pokrijemo. Ko se koprivno gnojilo neha peniti, ga precedimo in razredčimo v desetkratni količini vode. S tem pripravkom lahko poleti, v času bujnega razvoja in rasti, zalivamo v okolici rastlin enkrat na teden. Gnojenje s koprivami je priporočljivo zlasti za listnato zelenjavo, saj tekoče sredstvo vsebuje veliko dušika.

Z narezanimi koprivami, če jih le imamo na razpolago, pokrivamo v vrtu tudi tla med zelenjavnimi vrstami. To zelo ugodno vpliva na povečano delovanje organizmov in na mineralno vrednost tal in zelenjave. Vendar moramo paziti, da nabiramo koprive tik pred cvetenjem, sicer bi lahko s koprivno gnojevko ali s svežimi rastlinami zasejali mlade koprive med vrtnino.

Tekoče gnojilo iz listov gabeza

Gabez je prava mineralna zakladnica, saj vsebuje železo, kalij, kalcij, fosfor in mangan ter tudi B-vitamine. Tako lahko iz listov napravimo odlično gnojilo, ki daje moč rastlinam.

Gnojilo pripravimo enako, kot je opisano za tekoče gnojilo iz kopriv. Po nekaj dneh, ko se neha peniti, je tekočina rjave barve in ima močan vonj po goveji gnojnici zaradi vsebnosti beljakovin. Uporabljamo samo razredčeno gnojilo z vodo: 1 litru gnojila dodamo 10 litrov vode. Z gabezovim pripravkom lahko gnojimo poleti enkrat na teden vso zelenjavo.
Tudi narezani listi in stebla gabeza se dobro obnesejo pri prekrivanju tal med zelenjavo. Tako lahko pridelamo veliko zdravega in okusnega fižola.

Gnojilo iz zalistnikov paradižnika

Če pognojimo z gnojilom iz paradižnikovih zalistnikov, ne bo koristilo le paradižniku, temveč tudi fižolu, kumaram, zelju, poru, peteršilju in čebuli.

Gnojevka iz listov rdeče pese

To vrsto gnojevke uporabljamo za pospešitev rasti rastlin na novo posejanem travniku. Razredčimo jo z vodo v razmerju 1:5 ter jo polijemo po travniku dvakrat na teden.

Ne bo odveč, če sledimo še nekaterim koristnim nasvetom za uporabo gnojevke
- Da se izognemo neprijetnemu vonju gnojevke, lahko dodamo nekaj kamene moke ali nekaj kapljic izvlečka baldrijanovih cvetov.
- Sveža zelišča lahko zamenjamo s posušenimi, saj se učinkovine ohranijo.
- Pri pripravi gnojevk je priporočljiva uporaba deževnice.
- Pri polivanju gnojevke naj tla ne bodo presuha.
- Gnojevke ne smemo polivati ob žgočem soncu, saj se lahko na rastlinah pojavijo opekline, zato je to najbolje opraviti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.
- Če želimo proces fermentacije pospešiti, nastajajočo gnojevko postavimo na sončno mesto.
- Za gnojenje lahko uporabimo mešanico različnih gnojevk.
- Gnojila iz kopriv ne smemo uporabljati za fižol, grah in čebulo.
- Gnojevkam lahko dodamo nekaj živalskega gnoja – na primer gvana ali kostne moke.

Škropivo iz kopriv

S hladnim izvlečkom iz kopriv, ki se imenuje tudi pekoča brozga, lahko uspešno zatiramo listne uši, okrepimo odpornost rastlin ter jih nahranimo.
1 kg svežih kopriv (ali 100-200 g posušenih)
10 l vode

Sveže narezane koprive namočimo v vodo za 24 ur, vendar ne dlje, sicer škropivo ni tako učinkovito. Po enem dnevu tekočino precedimo in z njo dobro poškropimo rastline z vseh strani z razpršilcem ali škropilnico za sadno drevje. Postopek ponovimo po nekaj dneh.

Kamilice, regrat in rman - zmagovalni trio za krepitev rastlin

Kamilični čaj, s katerim lahko odpravimo vsemogoče zdravstvene težavice, regrat, iz katerega si pripravimo okusno solato, in rman, poznan kot zdravilo za tisoč bolezni, lahko okrepijo tudi številne rastline. Rman je učinkovit tudi v boju proti plesni in žuželkam.
20 g cvetov kamilice
1 l vode
Cvetove stresemo v lonec in jih prelijemo s kropom. Poparek naj v pokriti posodi stoji 15 minut, nato ga precedimo. Za škropljenje sadik in tal kamilični čaj razredčimo z vodo v razmerju 1:5.

2 kg regrata
10 l vode
Iz listov in cvetov pripravimo gnojevko (po istem postopku kot gnojevko iz kopriv), ki jo škropimo ali razlijemo po tleh nerazredčeno.

200 g rmana
1 l vode
Iz cvetov rmana pripravimo izvleček s hladno vodo (po istem postopku kot koprivno škropivo) in ga škropimo razredčenega v razmerju 1:10.