Poletje je čas piknikov. Foto: Reuters
Poletje je čas piknikov. Foto: Reuters
false
Za najbolj lačne lahko že prej pripravite prigrizke, to so lahko razni namazi, na primer skutin, ribji, mesni ali zelenjavni s sezonskimi zelišči. Foto: Osebni arhiv
false
Bučke so prava izbira za žar. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
ananas, tropsko sadje, sadje, zelenjava, tržnica, rastlina, kuha, kuhanje, zdravje
Za sladico lahko pripravite ananas. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Poletni dnevi so zagotovo razlog, da se lotite priprave različnih dobrot v naravi, vendar pa pri tem ne pozabite na varnost.

Poleg mesa lahko na žaru pripravite tudi sire, morske jedi, zelenjavo in sadje. Ponavadi je piknik priljubljena oblika popoldanske aktivnosti za vse generacije, kjer lahko vsi sodelujejo in se družabni del odvija že med samimi pripravami jedi za žar, ki imajo ravno zaradi načina priprave poseben okus in aromo. Ob lepem vremenu greste lahko tudi na sprehod in mimogrede naberete še kakšna zelišča, ki jih dodate jedem.

Pogovarjali smo se z Robertom Pečaričem, profesorjem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu, ki je podal nekaj napotkov, kako pripraviti žar in jedi.

Priprava žara
Če se odpravite v naravo, morate poskrbeti, da ne boste česa pozabili. Kupite si lahko žar za enkratno uporabo, s sabo pa vzemite še pripomočke za peko mesa, folijo in posodo za različne jedi. "Vedno morate poskrbeti za varnost, da ne povzročite požara in ne pride do škode," opozarja Pečarič. Ponekod lahko najamete tudi prostor za piknik, kamor prinesete s sabo le svoje meso, vse drugo je na voljo tam.

Pred peko mesa na žaru morate pripraviti 5−10 cm žerjavice, odvisno od tega, koliko mesa morate speči, za kar so najboljša bukova drva. "Na odprtem ognju ni pametno peči, saj se bo meso osmodilo, znotraj pa ostalo surovo. Pomembna je prava temperatura, da se meso ne peče prepočasi, ker bo suho, niti prehitro. Največkrat ljudje naredijo napako ravno pri peki. Če je meso ravno prav pečeno, je tudi sočno," pove Pečarič. Po barvi mesa lahko presodite, kdaj je dovolj pečeno.

Polivanje z vinom in pivom Pečarič odsvetuje, saj večina tekočine steče po žerjavici. So pa na voljo briketi različnih okusov (javorjev sirup, češnjev les itd.), kar lahko dodatno prispeva k okusu in aromi jedi.

Marinade za meso
Pri mariniranju mesa upoštevajte to, da je manj več, pravi Robert Pečarič, saj ima meso že samo po sebi okus. V nobenem primeru ne pretiravajte z začimbami, da ne izničite primarnega okusa jedi. "Za marinado mesa uporabite sol, poper, na drobno nasekljan česen in čebulo ter nekaj olivnega olja. Meso naj nekaj ur leži, da se dobro prepoji z začimbami."

Če delate čevapčiče doma, uporabite goveje in svinjsko meso, da bodo ravno prav sočni in ne presuhi. Zrezke ali kremenatle najprej potolcite in za marinado uporabite olje, česen, peteršilj, papriko in druge začimbe, kar je odvisno od vrste mesa. Za piščanca lahko dodate karijem in rožmarin ter vsaj eno uro pustite v marinadi. Kremenatle ali zrezke lahko solite tudi na koncu, vendar je bolj pomemben način peke, kot čas soljenja mesa, poudari Pečarič.

Bučke, krompir in druge priloge na žaru
"Na žaru si lahko pripravite tudi zelenjavo, na primer bučke, ki jih solite na koncu, melancane, papriko idr. Po želji lahko daste na zelenjavo sir, tako da jo najprej popečete, obrnete in nato obložite s sirom." Papriko marinirate s česnom in olivnim oljem ter popečete. Na žaru lahko spečete tudi krompir, vendar ga prej skuhajte do polovice, da bo prej pečen.

Za na žar lahko kupite tudi sire, na primer feta sir. Marinado pripravite iz česna, mandljev, timijana, dodate češnjev paradižnik in črne olive ter pustite v marinadi. Sir položite na peki papir ali aluminijasto folijo ter pečete nekaj minut, nato prelijete z marinado, ki jo lahko uporabite tudi za meso. Zraven mesa lahko ponudite tudi domačo skuto ali sir maskarpone.

Že prej pa lahko pripravite razne solate iz testenin, kaše, raviolov ali peresnikov ter dodate sezonsko zelenjavo in začimbe. Solata bo še boljša, če jo naredite dan prej.

Morske jedi
"Pripravite lahko polnjene ali navadne kalamare na žaru, vendar jih ne pecite predolgo, sicer bodo gumijasti". Motne oči in intenziven vonj pri ribah sta znaka, da te niso sveže. Tudi tu bodite pozorni na čas peke, sicer vam bodo razpadle, svetuje Pečarič. Preden daste ribe peči, jih naoljite, zraven pa dodajte še kakšno vejico rožmarina in na koncu prelijte s tržaško omako.

Na žaru si pripravite še sladico
Od sadja lahko na žaru popečete svež ananas, tako da ga očistite in narežete na kolobarje, saj ne pušča preveč tekočine. "Vsak lahko naredi sadne ražnjiče in nabode tisto sadje, ki ga ima najraje. Lahko kombinirate tudi sadje in zelenjavo, vendar tisto sadje, ki ostane čvrsto; na primer zelena, rdeča in rumena paprika ter ananas, jabolko, melona ali sliva je samo ena izmed kombinacij, ki jih lahko naredite. Zraven lahko dodate še različne sire," predlaga Pečarič, in doda, da "poskusite nekaj drugačnega, kar ni meso, klasični ražnjiči in čevapčiči. Od posameznikovih idej in domišljije je odvisno, kakšne kombinacije bodo nastale."

Pripravite lahko tudi flambirano sadje (breskve, banane, jagode …), ki ga zalijete z alkoholom, da poudarite okus in aromo ter zažgete. Za flambiranje češenj in jagod uporabite maraskino ali konjak.

"Predvsem ne pretiravajte z začimbami in ne zakrivajte primarnega okusa samih sestavin, zato naj bo preprostost v prvi vrsti. Ljudje naj se naučijo, da prepoznajo jedi brez ojačevalcev okusa. Če so sestavine dobre in ravno prav pečene, boste uživali v okusu samega mesa in zelenjave tudi brez ogromne količine dodatnih začimb," zaključi Robert Pečarič.