Joachim Gross ima v svoji homeopatski ordinaciji tudi prostor za zenmeditacijo. Foto: MMC RTV SLO/Cirila Sever
Joachim Gross ima v svoji homeopatski ordinaciji tudi prostor za zenmeditacijo. Foto: MMC RTV SLO/Cirila Sever

Namesto da bi poleg prakse klasične medicine tiho prakticiral še homeopatijo in upal, da ga ne bo nihče prijavil, se je odločil za odprt dialog z Zdravniško zbornico Slovenije. Gross se je prvič pojavil v javnosti, ko je kot zdravnik in homeopat javno protestiral proti grožnji odvzema zdravniške licence kolegici, ki je ob klasični medicini prakticirala tudi homeopatijo. Zdelo se mu je nedopustno, da Slovenija preganja zdravnico, ker ima dodatno izobrazbo iz homeopatije in jo tudi uporablja. Pravi, da zdravnikov marsikje primanjkuje, zato je noro zavreči tak poklicni profil. Zdravnica ni storila nobene napake in nihče ni bil zaradi njene prakse oškodovan ali mrtev. Zdravnica pa ni obdržala licence zaradi protesta stanovskega kolega, pač pa zato, ker se je javno odpovedala uporabi homeopatije.

Medicinska izobrazba pogoj za homeopate, hkrati pa izgubijo licenco
Slovenija je majhen otoček znotraj Evropske unije, kjer homeopatije ni mogoče prakticirati, čeprav je dovoljena. Zdravniki z veljavno licenco in dodatno izobrazbo iz homeopatije so namreč tisti, ki lahko predpisujejo homeopatska zdravila, vendar pa se to izkaže za nemogoče, saj s tem izgubijo zdravniško licenco. V Sloveniji je okoli 100 zdravnikov – homeopatov. Le nekaj izmed njih jih je vrnilo licenco, preostali upajo, da jih Zdravniška zbornica ne bo odkrila, in tiho prakticirajo homeopatijo poleg klasične medicine. S selitvijo v Slovenijo se je v nezavidljivem položaju znašel tudi Joachim Gross, ki je bil v Nemčiji vajen uporabljati znanje klasične medicine in znanje homeopatije ter obe znanji med seboj kombinirati.

Dvojno slepe študije niso primerno merilo za merjenje učinkovitosti homeopatije
Čeprav se strinja, da medicina potrebuje visoke standarde, in se zavzema za to, da si visoke standarde postavlja tudi homeopatija, meni, da z dvojno slepimi študijami lahko merimo učinke enega zdravila na številne bolnike z isto boleznijo, ko gre za homeopatijo, pa tega zaradi njene kompleksnosti ne moremo početi. Ista bolezen se pri različnih ljudeh namreč zdravi z različnimi zdravili. Poudarja, da tudi mnogo drugih postopkov in načinov zdravljenja, ki jih uporablja klasična medicina, ne dosega standarda dvojno slepih študij. Po mnenju Fundacije Cochraine na standardu dvojno slepih študij temelji le 11 % posegov, ki jih izvajajo v klasični medicini.

Samonaznanitev zaradi vzporednega prakticiranja homeopatije
Letos marca se je zaradi svoje za Zdravniško zbornico Slovenije nedopustne dvojne prakse samoprijavil pri njeni etični komisiji. Upa, da se bo tudi Slovenija postavila na zemljevid držav Evropske unije, v katerih prakticiranje homeopatije ob klasični medicini ni nič posebnega. Po nekaj ostrih kritikah nekaterih slovenskih kolegov v stanovskem časopisu Isis je svojo pravico prakticiranja homeopatije aprila zagovarjal pred etično komisijo Zdravniške zbornice Slovenije. Še se bodo pogovarjali in Joachim Gross je po prvih pogovorih zelo optimističen.

Cirila Štuber, Prvi program Radia

Dr. Joachim Gross, dr.med.
Dr. Joachim Gross, dr.med.