Na Zvezi potrošnikov Slovenije so primerjali osem vzorcev pice: en sam vzorec je prejel oceno freedigitalphotos.net">
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so primerjali osem vzorcev pice: en sam vzorec je prejel oceno "zelo dobro", 3 "dobro" in 4 "povprečno". Foto: freedigitalphotos.net

Ob tem so v zvezi ugotovili, da pri zaužitju cele pice lahko v telo vnesemo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli.

Ocenjevalce je pri testu pic zanimalo, ali so senzorične lastnosti - videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma - zamrznjenih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni pa so bili tudi na količino maščobe in soli.

Je na pici sir ali sirni pripravek?
Večina vzorcev na testu je vsebovala sir edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg ali namesto sira vsebovali mlečni pripravek, in sicer sirni ali skutni. Potrošnike so pri tem pozvali, naj pred izbiro preverijo seznam sestavin.

Na ZPS-ju so preverili tudi označbe na embalaži pic in ugotovili, da k preglednosti in čitljivosti s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. "Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinami navedena tudi količina soli," je dejala Tanja Pajk Žontar z ZPS-ja.

Na dveh izdelkih jih je zmotila natisnjena italijanska zastava oziroma njene barve, saj bi kupec po njihovem mnenju lahko sklepal, da pici prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta.

Z eno pico do dnevno priporočene količine soli?
Količino maščobe in soli so na ZPS-ju ocenili s semaforjem. Pice so po njihovih informacijah vsebovale zmerno količino maščobe, in sicer od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih izdelka. Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. "A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov in če zaužijemo celo, s preprostim preračunom lahko ugotovimo, da na ta način vnesemo v telo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli," je dejala Pajk Žontarjeva. Meja za odrasle je pet gramov, za otroke pa trije grami.

Za kilogram pice so preizkuševalci odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za posamezno pico. Testirali so tudi pico brez glutena, vendar njene cene v navedenih številkah niso upoštevali, saj je butična, in sicer 20,5 evra za kilogram oziroma 5,74 evra na pico. V zvezi so sicer že lani večkrat opozorili, da so cene izdelkov brez glutena lahko tudi do desetkrat višje od primerljivih živil z glutenom.