Parki v mestih igrajo pomembno vlogo v kakovosti življenja njihovih prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Parki v mestih igrajo pomembno vlogo v kakovosti življenja njihovih prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO

Kot pravi soavtor študije Mathew White iz Evropskega centra za okolje in človekovo zdravje na univerzi v Exetru, je študija pokazala, da ljudje, ki živijo v bolj zelenih urbanih okoljih, kažejo manj znakov depresije ali tesnobe.

Raziskovalci so preučili različne dejavnike, ki vplivajo na srečo ljudi, od napredovanja v službi, dviga plače do poroke, poroča BBC.
"Zanimivo pri vseh teh dejavnikih je, da je človek po šestih do dvanajstih mesecih znova na istem kot prej, ko govorimo o njegovi stopnji sreče. Torej te stvari niso trajnostne in nas na dolgi rok ne osrečijo," pravi White.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli tudi dejavnik bivanja v zelenem urbanem okolju. Torej ali ima življenje v bolj zelenem okolju pozitiven in dolgotrajen učinek na dojemanje ljudi o njihovem počutju in sreči.

Pregledali so statistične podatke, ki so zaobjeli vzorec 40.000 britanskih gospodinjstev. "Ljudje, ki živijo v območju z več zelenimi površinami, so v manjšem stresu. In če si v manjšem stresu, se odločaš bolj razumno in bolje komuniciraš z okolico," pravi White.

Ob tem je dodal, da seveda ne gre za magično zdravilo, ki bo odstranilo vse zakonske probleme in druge težave, vendar pa je lahko bivanje v bolj zelenem okolju pomemben dejavnik pri notranjem ravnovesju osebe. Bolj umirjen si, bolj razumno se odločaš in bolj si pripravljen na pogovor. Tovrstne raziskave torej kažejo, da imajo zelene površine široke pozitivne vplive na prebivalce, zato bi si morale oblasti prizadevati, da bi čim bolj povečale površino zelenih javnih površin.