Praprot je ena izmed rastlin, ki vam bo odlično očistila zrak, vendar zahteva več pozornosti in redno zalivanje. Če imate v stanovanju nizko vlažnost, jo boste morali vsak dan popršiti po listih. Foto: MMC RTV SLO
Praprot je ena izmed rastlin, ki vam bo odlično očistila zrak, vendar zahteva več pozornosti in redno zalivanje. Če imate v stanovanju nizko vlažnost, jo boste morali vsak dan popršiti po listih. Foto: MMC RTV SLO
Aloe vera ima rada sonce in je ni treba posebej negovati. Če imate kuhinjo na sončni strani, je aloe vera pametna odločitev. Foto: EPA

Pozimi več časa zaradi vremenskih razmer in krajših dni preživimo v stanovanjih ter se redkeje odločimo za sprehod v naravi, kjer se lahko nadihamo svežega zraka, kar ni dobro za pljuča. V notranjih prostorih je v zraku veliko toksičnih snovi, ki se jih ni lahko znebiti. Zaradi onesnaženega zraka pride lahko do poslabšanja različnih akutnih stanj, kot so astma, slabost, alergijske reakcije, in tudi do kroničnih bolezni, kot so rak in razne bolezni dihal.

Ali rastline resnično lahko izboljšajo kakovost zraka v notranjih prostorih, so se že v poznih osemdesetih spraševali znanstveniki Nase in drugih uglednih institucij. Ugotovili so, da nekatere sobne rastline lahko poleg plinov absorbirajo še veliko drugih spojin. Pogosto so v stanovanjih navzoči toksini, kot so formaldehid, trikloroetilen, benzen, ogljikov monoksid in druge spojine.

Nad benzen in formaldehid s sobnimi rastlinami
Najpogostejša onesnaževalca zraka v prostorih sta formaldehid, ki ga najdemo v kozmetičnih izdelkih, detergentih za pomivanje posode, čistilih za preproge, lepilih, barvah, sredstvih za impregnacijo obutve ter oblačil, mehčalcih in dezodorantih, ter benzen, ki je pogosto v plastiki, pesticidih, tkanini in cigaretnem dimu. To sta spojini, ki ju nekatere rastline pomagajo izločiti iz zraka, saj te že v osnovi lahko skozi pore na površni listov in korenine absorbirajo pline. K nevtralizaciji onesnaževalcev zraka pripomorejo tudi mikroorganizmi, ki živijo v zemlji lončnic.

Aloe vera ima rada sonce in je ni treba posebej negovati. Če imate kuhinjo na sončni strani, je aloe vera pametna odločitev. Poleg tega, da očisti zrak, lahko s snovjo v listih zdravite rane in opekline. Tudi živkasta kosmulja je zelo odporna in ni nevarna za hišne ljubljenčke ter je poznana po tem, da bo očistila tudi zrak, onesnažen z ogljikovim monoksidom.

Taščin jezik je ena izmed rastlin, ki jo lahko namestite v kopalnico, saj nase veže formaldehid, ki je v toaletnem papirju, kozmetičnih izdelkih in robčkih. Ne potrebuje veliko svetlobe, zato jo imate lahko v temnejših prostorih.

Dvobarvna dracena in dišeča zmajevka lahko zrasteta zelo visoko, vendar ne potrebujeta veliko nege, le enkrat tedensko ju morate zaliti. Fikus lahko postavite v dnevno sobo, vendar se mora navaditi na prostor. Pisana mavrina je plezalka, zato ni ravno primerna, če imate hišne ljubljenčke. Spatifilo bo očistil zrak in z belimi cvetovi polepšal prostor.

Praprot je ena izmed rastlin, ki bo odlično očistila zrak, vendar zahteva več pozornosti in redno zalivanje. Če imate v stanovanju nizko vlažnost, jo boste morali vsak dan popršiti po listih. Za kakovost zraka bo poskrbel navadni bršljan, ki bo zadovoljno rasel tudi v temnejšem prostoru. Sicer ga pogosteje vidimo zunaj kot znotraj, vendar je odličen odstranjevalec formaldehida. Poleg tega, da lahko služi kot okras v vaših prostorih, ne potrebuje veliko pozornosti, le na občasno zalivanje ne pozabite. Med naravne čistilce zraka spadata tudi areka palma ali bambusova palma.

Preden se odpravite po nakupih za temi rastlinami, lahko pri znancih in prijateljih povprašate, ali morda že imajo katero izmed rastlin ter vam odstopijo kakšen potaknjenec, ki ga lahko doma posadite.