Stephen Miller (levo)  je svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa (desno), znan po svojih protipriseljenskih načelih.Foto: Reuters
Stephen Miller (levo) je svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa (desno), znan po svojih protipriseljenskih načelih.Foto: Reuters

Trumpov svetovalec Stephen Miller, ki Trumpu piše govore, je potrdil, da se je okužil v torek in da je v samoosamitvi zadnjih pet dni, poroča BBC.

Njegova soproga Katie Miller, sicer tiskovna predstavnica podpredsednika Mika Pencea, se je z novim koronavirusom okužila maja letos in ozdravela. A dva meseca pozneje naj bi za covidom-19 umrla 97 let stara babica Stephena Millerja, čeprav je Bela hiša namigovanja zavrnila, češ da je "umrla zaradi starosti mirno, med spanjem". Millerjev stric pa je trdil, da ima mrliški list, v katerem je navedeno, da je imela zastoj dihanja.

V samoosamitvi več predstavnikov vojske

V samoosamitvi je tudi več visokih predstavnikov vojske, potem ko je bila okužba potrjena pri admiralu Charlesu W. Rayu, namestniku poveljnika obalne straže, ki je bil 27. septembra v Beli hiši na vojaški proslavi. Med okuženimi sta še načelnik generalštaba oboroženih sil ZDA Mark Milley in njegov namestnik general John Hyten.

Zvečer soočanje Mika Pencea in Kamale Harris

34 okuženih v Trumpovem krogu

Številni zaposleni v Beli hiši, tudi sam Trump, naj bi se okužili na slovesnosti ob imenovanju kandidatke za vrhovno sodnico ZDA Amy Coney Barrett. Kdaj natančno se je Trump okužil, sicer ni znano, ker njegovi zdravniki ne želijo razkriti, kdaj je imel zadnji negativni test za koronavirus.

Okužbo so pri Trumpu uradno potrdili zgodaj zjutraj v petek, ko so ga odpeljali v vojaško bolnišnico Walterja Reeda v Bethesdi v Marylandu, iz katere se je še vedno kužen preselil nazaj v Belo hišo v ponedeljek zvečer. V Trumpovem krogu je okuženih že najmanj 34 ljudi, med njimi tudi ameriška prva dama Melania Trump in predsednikova svetovalka in tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany.

Sorodna novica Trump prekinil pogajanja o novem svežnju pomoči; v karanteni tudi vojaški vrh

Biden še razmišlja o soočenju s Trumpom

Pence je v torek zvečer sporočil, da na današnjem televizijskem soočenju s podpredsedniško kandidatko Kamalo Harris v Salt Lake Cityju noče imeti steklene pregrade. Po krajšem pregovarjanju si je premislil in sporočil, da sprejema pregrado.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden pa je sporočil, da ni zanesljivo, da se bo 15. oktobra v Miamiju udeležil drugega soočenja s Trumpom. Če bo predsednik še vedno bolan in kužen, se ne bo izpostavljal nevarnosti. Biden soočenja ne potrebuje tako kot Trump oziroma mu glede na ankete po prvem soočenju to niti ne bi škodilo. Biden je namreč začel povečevati vodstvo pred Trumpom, ker Američanom ni bilo všeč predsednikovo vedenje.

S koronavirusom se je do torka zvečer v ZDA okužilo 7,5 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa je umrlo 211.000 ljudi.

Soočenje podpredsedniških kandidatov