Trump pozira ob odhodu iz bolnišnice. Foto: Reuters
Trump pozira ob odhodu iz bolnišnice. Foto: Reuters

Twitter je čudovita stvar. Zahteva kratko formulacijo misli. In Donald Trump je pravzaprav povedal vse, kar mora ameriška javnost v tem trenutku vedeti. V predsedniku nenaklonjenih medijih se je sicer razvila žolčna razprava o dvom vzbujajočih izvajanjih Trumpovega osebnega zdravnika Seana Conleyja, ki ga je bolj kot natančno informiranje javnosti o zdravstvenem stanju skrbelo, da ne bi pokvaril dobrega razpoloženja predsednika in ekipe. Že res, da so predsedniku v vojaški bolnišnici predpisali terapijo, kakršne navadni smrtnik ne more biti deležen. Najprej eksperimentalni koktajl protiteles, ki ga razvija družba Regeneron, in še ni dobil zelene luči Uprave za hrano in zdravila (FDA), ker ni prestal ustreznih preizkusov. Predsedniku so ga injicirali s posebnim dovoljenjem FDA-ja, kot "potezo sočutja, ko so vse druge možnosti izčrpane."

Pa ni zgolj Regeneronov koktajl tisti, zaradi česar številni ameriški zdravniki dvigujejo obrvi. "Deksametazon je v tem trenutku največja neznanka med zdravili, ki so mu jih predpisali," po pisanju The New York Timesa meni glavni zdravnik največjega bolnišničnega sistema v državi New York, Northwell Healtha, dr. Thomas McGinn. "Ta steroid običajno predpišejo v primeru slabšanja bolnikovega stanja. Ampak zasuli so ga z vsem, kar je bilo mogoče. In postavlja se vprašanje: 'Je bolj bolan, kot pravijo, ali pa so pretirano agresivni pri zdravljenju, ker gre za predsednika, in to na potencialno škodljiv način?"

Ko je prispel v Belo hišo, si je takoj snel masko, dejal, da se počuti v redu, in vstopil v poslopje, kjer so bili uslužbenci prav tako brez mask. Foto: Reuters
Ko je prispel v Belo hišo, si je takoj snel masko, dejal, da se počuti v redu, in vstopil v poslopje, kjer so bili uslužbenci prav tako brez mask. Foto: Reuters

Kakor koli, Donald Trump se je po treh dneh bivanja v bolnišnici vrnil v Belo hišo. Nobenih cevčic in respiratorjev kot v primeru Borisa Johnsona. Vsaj javno tega niso priznali. Po stopnicah južnega vhoda se je predsednik povzpel sam, nato pa si je na balkonu pred televizijskimi kamerami demonstrativno snel masko, lovil sapo, poziral in se nato brez maske odpravil v notranjost Bele hiše. Pa če se sliši še tako paradoksalno, se zgodba tukaj šele dobro začenja.

Konec tedna so v opomin na žrtve pandemije na trati južno od Bele hiše postavili dvajset tisoč črnih stolov. Po stol za deset ameriških žrtev covida-19. Žal je deset tisoč umrlih ostalo brez stola, ker je uradno število že preseglo 210 tisoč. A stole so skrbno pospravili pred predsednikovo vrnitvijo. So v Beli hiši vedeli, da bo hospitalizacija Donalda Trumpa, resni diagnozi navkljub, trajala le tri dni? "Predsednik je borec. Poleg vseh izkušenj, ki jih ima, ima zdaj še eno več. Ve, kaj pomeni, zboleti za strašno boleznijo. Toliko lažje bo razumel milijone Američanov z isto usodo," je na televiziji Fox News razlagala ena od predstavnic Trumpove kampanje. Ampak nekaj je šlo narobe. Ne le, da se je predsednik kljub kužnosti, zapeljal okrog bolnišnice in pozdravil privržence, s tem pa izpostavil svoje spremstvo okužbi. Ne le, da je v posnetem nagovoru povedal, da se je srečal s kopico ljudi, od osebja bolnišnice, do vojakov. Pred vstopom v Belo hišo, kjer je okužena že četa ljudi, nazadnje tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany in dva od njenih namestnikov, je snel masko, vstopil, nato pa posnel še en nagovor, v katerem je ponovil, naj se Američani ne bojijo virusa: "Premagali ga boste. Imamo najboljšo opremo in zdravila. Vse najnovejše, pravkar razvito. Naj ne prevlada v vašem življenju! Imamo najboljšo državo na svetu, vračamo se na delo, v prvih vrstah bomo. Kot vaš voditelj sem to moral storiti. Vedel sem, da je nevarno. Ampak stopil sem naprej in vodil. Vsak pravi voditelj bi storil tako. Vem, da obstajata tveganje in nevarnost, ampak v redu. Zdaj sem bolje, morda celo imun, ne vem."

Donald Trump se je vrnil v Belo hišo

Kaj je hotel Donald Trump povedati? Da se je žrtvoval in namenoma na lastni koži preizkusil bolezen, da bi dokazal, da ji bo Amerika kos? Zato Bela hiša nasprotuje strožjim smernicam Centrov za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (CDC)? Je zato prepovedala sledenje okužbam, ki izvirajo iz formalnega dogodka na Rožnem vrtu, ko je predsednik nominiral Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico? Prepozno je za otroka, ki bi javnost opozoril, da novih cesarjevih oblačil ni. Da je cesar gol. Danes ogromno ljudi tega ne bo verjelo. Dobro je, da so izpred Bele hiše pospravili tiste stole. Ne le, da jih je bilo premalo, za prebivalce hiše številka 1600 na Pensilvanski aveniji v Washingtonu nimajo posebnega sporočila. Če že kakšnega, je to bolj v slogu, da je trata premajhna za milijon stolov.

Tako nam ostane le kislo spoznanje: opazujemo boj za oblast brez pravil igre, boj z vsemi sredstvi. Trumpov covid je le epizoda v njem, poskus, kako nevtralizirati za predsednika bolečo pandemično temo. Ni bilo dovolj, da je predsednik zgodbo o ameriškem spopadanju s pandemijo obrnil na glavo. Zdaj nudi osebno izkušnjo, ki pandemijo, v skladu z dozdajšnjimi sporočili, še zmeraj minimizira. Trumpove empatije, ki so si je morda želeli v njegovi kampanji, sicer ne bo. Ampak virus ni tako nevaren. Samo brez panike. Nazaj na delo. Še običajno predsedniku naklonjeni mediji menijo, da je to le prehudo.

Kako se bo Trumpova bolezen
Kako se bo Trumpova bolezen "obrestovala" na volitvah? Foto: Reuters

Se bo Donaldu Trumpu vse to obrestovalo? Dr. Ryan Berg v reviji Foreign Policy opozarja, da se je obolelost za covidom obrestovala "Trumpu tropskega pasu", brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru. Po poletni okužbi se je Bolsonaru podpora javnosti povečala. Razlogov je več, med njimi tudi program finančne podpore revnim Brazilcem. Donaldu Trumpu s finančno podporo revnim Američanom ne gre tako dobro. Še zlasti, ko je julija usahnila, nato pa je z izvršnim ukazom, ker senat ni hotel potrditi ustreznega zakona zaradi nasprotovanja predsednikovih republikancev, podpisal bolj skopo podporo. Joeju Bidnu je po zadnjih meritvah javnega mnenja uspelo prednost v zadnjih dneh celo nekoliko povečati. Ankete na nacionalni ravni mu pripisujejo od osem do dvanajst, celo štirinajst odstotnih točk prednosti.

"Če želi Trump nevtralizirati Bidnovo prednost z načinom, kako se je njegova administracija soočila s covidom-19, in to v kratkem časovnem okvirju, mora svojo ozdravitev izkoristiti kot znak politične moči in kot metaforo zmage Združenih držav nad pandemijo," ugotavlja Berg. Kot da bi ga Donald Trump poslušal. Pa bodo Američani verjeli? Konec koncev ves čas opazujejo, kaj se dogaja. Opazovali so januarja. Opazovali so februarja, marca … Oktobra. In ves čas šteli. Do trenutka, ko je nastalo to besedilo, je Univerza Johnsa Hopkinsa preštela 7.455.184 okužb in 210.155 smrti. Največ na svetu. V ZDA, najmogočnejši državi, voditeljici svobodnega sveta. In? Kaj ima oblečeno cesar? Modri dres s črko S na prsih? Komajda …

Trump brez maske že v Beli hiši

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.