Luka Dončić je pred štirimi leti proti Poljski dosegel 11 točk. Na fotografiji v boju z najboljšim poljskim košarkarjem, Mateuszem Ponitko. Foto: EPA
Luka Dončić je pred štirimi leti proti Poljski dosegel 11 točk. Na fotografiji v boju z najboljšim poljskim košarkarjem, Mateuszem Ponitko. Foto: EPA

Slovenija še nikoli ni nastopila na največji športni prireditvi, tudi zdaj, ko je evropski prvak, pa si ni izborila neposredne vstopnice za festival pod petimi krogi, saj je Fiba spremenila kvalifikacijski sistem za vsa velika tekmovanja. Je pa po zaslugi mesta na lestvici mednarodne krovne organizacije dobila povabilo v kvalifikacije, kjer pa v Tokio vodi na posameznem turnirju le končna zmaga.

Sorodna novica Ko imaš virtuoza, kot je Luka Dončić, je treba tudi improvizirati

V Kaunasu se bodo aktualni prvaki stare celine v kratkem skupinskem delu najprej v sredo ob 15.30 pomerili z Angolo, dan pozneje ob isti uri pa še s Poljsko. V primeru uspeha v soboto sledi polfinale, v nedeljo pa finale, ko bo tudi znan potnik za Japonsko. Na papirju je prvi favorit turnirja gostiteljica Litva, toda ob bok dobitnici že treh olimpijskih bronov, ki je od razpada Sovjetske zveze nastopila prav na vseh igrah, po mnenju poznavalcev in javnosti sodi tudi Slovenija.

V taboru, ki mu poveljuje Aleksander Sekulić, so samozavestni in motivirani, hkrati pa poudarjajo, da so misli najprej usmerjene v prva preizkusa v Kaunasu. "Angola je odigrala dve pripravljalni tekmi. Ima novega selektorja iz Španije. Zelo težko se je bilo pripraviti nanjo. Prednost je, da pred nami igra s Poljsko, tako da jo bomo lahko podrobneje še preučili. Gre za fizično močno reprezentanco, ki poskuša igrati agresivno in predvsem v obrambi izkoristiti svojo moč. Tudi v napadu ima nekaj orožij. Predvsem pod košem je precej močna in to tudi skuša uveljaviti. O Poljski ne bi izgubljal preveč besed. Uspešna je bila tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu. Ogrodje ekipe je isto, prav tako selektor. Gre za zelo nevarno ekipo, ki ima pokrite vse igralne položaje, tako da nas čaka kar velik izziv," je povedal selektor.

Zoran Dragić in Edson Ndoniema (številka 7) se bosta po Las Palmasu 2014 srečala tudi v sredo v Kaunasu. Foto: EPA
Zoran Dragić in Edson Ndoniema (številka 7) se bosta po Las Palmasu 2014 srečala tudi v sredo v Kaunasu. Foto: EPA

Slovenija se je z Angolo do zdaj pomerila trikrat in vse obračune tudi dobila. Po dveh zmagah na pripravljalnih tekmah se je leta 2014 srečala v skupini svetovnega prvenstva. Slavila je s 93:87, od trenutne reprezentance pa so tedaj igrali Zoran Dragić, Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Murić. Takrat je prav zmaga Angole nad Avstralijo zapečatila slovensko usodo za nadaljevanje prvenstva, saj se je tako v četrtfinalu pomerila s kasnejšimi svetovnimi prvaki Američani. Trije tedanji reprezentanti so tudi v Kaunasu, center atenskega Aeka Yanick Moreira, ki je takrat Sloveniji dal 20 točk, Edson Ndoniema in Eduardo Mingas. Manjka trenutno najbolj zveneče ime Bruno Fernando, saj z Atlanto igra konferenčni finale NBA-ja. Angola je sicer najuspešnejša afriška reprezentanca do zdaj, saj je 11-krat osvojila AfroBasket, a na zadnjem pred štirimi leti izpadla v četrtfinalu. Petkrat je sicer trenutno 33. izbrana vrsta Fibine lestvice – druga afriška – zaigrala na olimpijskih igrah, najboljša pa je bila deveta v Atlanti leta 1996.

Slovenski košarkarji v Kaunasu pripravljeni na obračun z Angolo

Poljska je na Fibini lestvici celo 13., tri mesta pred Slovenijo, je pa zato zgodovina medsebojnih obračunov močno na strani evropskih prvakov. Namreč na 13 tekmah do zdaj so Poljaki slavili le enkrat. To jim je uspelo na evropskem prvenstvu leta 2013 v Celju, ko so bili boljši z 71:61. Na velikih tekmovanjih sta se srečali reprezentanci še dvakrat. Slovenija je v Alicanteju na EuroBasketu 2007 slavila s 70:52, pred štirimi leti v Helsinkih pa na prvi preizkušnji pohoda na evropski vrh z 90:81. Goran Dragić je blestel s 30 točkami, na drugi strani pa jih je 22 prispeval Mateusz Ponitka, ki je zdaj poljski kapetan in še vedno najnevarnejši košarkar.

Olimpijske sanje lovi sedmerica zlatih košarkarjev iz Carigrada, prav toliko zdajšnjih poljskih reprezentantov je igralo na EuroBasketu 2017. Kot rečeno je glavni adut Ponitka, član evroligaša Zenita. Pomemben člen je naturalizirani ameriški veteran A. J. Slaughter, ki si je pri Gran Canarii garderobo delil z 215 cm visokim Aleksandrom Balcerowskim, najboljšim mladim igralcem Evropskega pokala. Na pripravljalnih tekmah sta se izkazala Jakub Garbacz in Michal Michalak. Zaradi spora v reprezentanci ni nekdanjega kapetana Adama Waczynskija. Šestkrat je Poljska, ki je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu osma, igrala na olimpijskih igrah, a zadnjič leta 1980 v Moskvi, ko je bila sedma. V Berlinu daljnega leta 1936 je zasedla četrto mesto.


Kvalifikacije za OI, skupina A, torek ob 18.30:
LITVA – VENEZUELA
Sreda ob 18.30:
VENEZUELA – JUŽNA KOREJA
Četrtek ob 18.30:
JUŽNA KOREJA – LITVA

Skupina B, torek ob 15.30:
POLJSKA – ANGOLA
Sreda ob 15.30:
ANGOLA – SLOVENIJA
Četrtek ob 15.30:
SLOVENIJA – POLJSKA

Polfinala bosta v soboto, finale pa v nedeljo. Na OI v Tokio se bo uvrstil le zmagovalec turnirja.