Anamarija Lampič je tako kot pred štirimi leti tekla v olimpijskem polfinalu, a letos je imela precej višje cilje kot v Pjongčangu. Foto: Reuters
Anamarija Lampič je tako kot pred štirimi leti tekla v olimpijskem polfinalu, a letos je imela precej višje cilje kot v Pjongčangu. Foto: Reuters
Anamarija Lampič: Ni bil moj dan. Kot kaže, me Prešeren ne mara.

26-letna tekačica iz Valburge je v Peking prišla z odkrito ambicijo naskoka na medaljo. V zadnjih sezonah je ena najboljših sprinterk na svetu. V tej zimi je že trikrat stopila na oder za zmagovalke, lani, ko je osvojila sprinterski seštevek svetovnega pokala – letos je v tej razvrstitvi trenutno druga –, pa se je izkazala na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, kjer je bila v sprintu, sicer v klasičnem koraku, tretja, uspeh pa je v ekipnem sprintu ponovila še v navezi z Evo Urevc.

O sprintu Anamarije Lampič s Petro Majdič

Z visokimi pričakovanji je prišla v Peking, kjer pa se ji nastop ni izšel po željah. Že v kvalifikacijah je imela težave, ko je postavila šele 26. čas. Za Jonno Sundling je zaostala kar 13,9 sekunde. Po kvalifikacijah je dejala, da se zdaj začne nova igra in da gre "all in", s čimer je imela v mislih izbiro zahtevne četrtfinalne skupine. Po času ji je vendarle uspelo drugič zapored priteči v olimpijski polfinale, kjer pa potem ni bila konkurenčna za napredovanje. Anamarija je bila edina slovenska predstavnica v izločilnih bojih. Nesrečna Eva Urevc, ki je bil dolgo v Pekingu v izolaciji, je zasedla 46. mesto (+21,40), Anita Klemenčič je bila 55. (+25,09), Anja Mandeljc pa 59. (26,87).

Sprint - prosto (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jonna SundlingŠvedska3:09,68
2Maja DahlqvistŠvedska+2,88
3Jessie DigginsZdružene države Amerike+3,16
12.Anamarija LampičSlovenija
46.Eva UrevcSlovenija
55.Anita KlemenčičSlovenija
59.Anja MandeljcSlovenija

"Ne bom rekla, da sem zadovoljna, razočarana pa tudi nisem. 12. mesto je bil tokrat moj domet. Proga je bila brutalna. Vidi se, katera reprezentanca je v ospredju. Povedala sem, da bodo Švedinje najmočnejše, in tako je tudi bilo. Tokrat ni bil moj dan. Me Prešeren ne mara (smeh, op. a.). Žal se ni izšlo, bom pa čez štiri leta znova poskusila," so bile prve besede najboljše slovenske tekačice za TV Slovenija.

Sprint (Ž):                            
 1. J. SUNDLING       ŠVE       3:09,68
 2. M. DAHLQVIST      ŠVE         +2,88
 3. J. DIGGINS        ZDA          3,16
 4. R. BRENNAN        ZDA          4,49
 5. N. FÄNDRICH       ŠVI          7,21
 6. E. RIBOM          NOR         11,11
                                       
Izpadla v polfinalu:                   
12. A. LAMPIČ         SLO              
                                       
Izpadle v kvalifikacijah:              
46. E. UREVC          SLO              
55. A. KLEMENČIČ      SLO              
59. A. MANDELJC       SLO              

"Dobro sem spala, zjutraj pa sem čutila malce nervoze. Bila sem malce bolj živčna kot po navadi. Ko sem prišla na progo, sem padla v ritem. Vse se hitro dogaja. Že na ogrevanju sem mogoče malce čutila, da noge niso poskočne, da mogoče nisem prava jaz. V kvalifikacijah se je potem res pokazalo, da mogoče to ni bilo to. Dozdevalo se mi je, da grem, kot po navadi, vedno bolje. V četrtfinalu in polfinalu je bilo boljše, tudi imela sem boljši čas. Na koncu sem potem popustila v finišu, ko sem videla, da nima smisla, saj sem bila toliko v ozadju. Težka tekma, enostavno pa je bil to moj domet," je v svojem slogu z nasmeškom na obrazu dodala Lampič, ki jo zdaj v četrtek čaka tek na 10 km, v ekipnem sprintu pa bosta z Evo Urevc odmevno uvrstitev lovili v sredo, 16. februarja.

Sprint - prosto (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Johannes Hoesflot KlaeboNorveška2:58,06
2Federico PellegrinoItalija+0,26
3Aleksander TerentjevOlimpijski atleti Rusije+1,31
42.Vili ČrvSlovenija
44.Miha ŠimencSlovenija
65.Miha LičefSlovenija
74.Janez LampičSlovenija

Olimpijska prvaka Jonna Sundling in Johannes Hoesflot Klaebo

Sprint (M):                            
 1. J.-H. KLAEBO      NOR       2:58,06
 2. F. PELLEGRINO     ITA         +0,26
 3. A. TERENTJEV       RUS         1,31
 4. J. MAKI           FIN          2,12
 5. A. MALCEV         RUS          3,59
 6. O. SVENSSON       ŠVE          6,17
                                       
Izpadli v kvalifikacijah:              
42. V. ČRV            SLO              
44. M. ŠIMENC         SLO              
65. M. LIČEF          SLO              
74. J. LAMPIČ         SLO              

Na olimpijskem prestolu ženskega sprinta je Švedinjo Stino Nilsson, ki je medtem prestopila v biatlon, nasledila njena rojakinja Jonna Sundling, ki je bila prepričljivo najboljša že v kvalifikacijah, potem pa je blestela tudi v finalu, ko je konkurenco prehitela za skoraj tri sekunde. Sundling je tako aktualna sprinterska svetovna in olimpijska prvakinja. Lani je v Oberstdorfu svetovna prvakinja postala tudi v ekipnem sprintu skupaj z Majo Dahlqvist, najboljšo sprinterko v tej zimi svetovnega pokala, ki je olimpijsko preizkušnjo končala na drugem mestu. Bron je osvojila Američanka Jessie Diggins. To je njena druga olimpijska medalja, saj je bila v Pjongčangu zlata v moštvenem sprintu.

V moški konkurenci je vlogo favorita upravičil izjemni Johannes Hoesflot Klaebo. Norvežan je ubranil naslov olimpijskega prvaka iz Pjongčanga. 25-letni zvezdnik, zmagovalec že 47 tekem svetovnega pokala, je v bogato zbirko dodal četrto olimpijsko zlato. V finalu se je postavil na čelo in bil nato v svojem slogu v zaključku najmočnejši. Srebro je dobil odlični Italijan Federico Pellegrino, bron pa Rus Aleksander Terentjev.

Lampič v svoji četrtfinalni skupini tretja, v polfinalni pa šesta

Polfinalni tek Anamarije Lampič

V polfinalu je imela Lampič izjemno zahtevno konkurenco. Skupaj so namreč nastopile najhitrejše tri iz kvalifikacij, ob njih pa tudi Dahlqvist. Lampič je večino časa tekla na repu skupine. Na prvem vzponu je držala stik s tekmicami, se potem na zadnjem prebila na peto mesto, a kmalu, ko je bilo videti, da imajo konkurentke tudi hitrejše smuči, popustila in v cilj prišla na šestem mestu. Najhitrejša je bila Sundling, v finale pa so se prebile še druga Nadine Fähndrich in po času Dahlqvist ter Rosie Brennan.

Kot je dejala Lampič po kvalifikacijah, veliko možnosti pri izbiri četrtfinalne skupine ni imela. Taktično, če ne bi zasedla prvih dveh mest, da bi ji pa napredovanje prinesel vsaj hiter čas, se je odločila za prvo, v kateri sta bili najhitrejši iz kvalifikacij Sundling in Brennan, konkurenco pa je še zaostrila četrta iz kvalifikacij, Rusinja Julija Stupak. Sundling je pričakovano od samega začetka narekovala oster ritem in bila zanesljivo najhitrejša.

Četrtfinalni tek Anamarije Lampič

Brennan je imela nekaj težav na startu, ko je skoraj padla, a hitro ujela tekmice, se prebila na drugo mesto in ga zanesljivo tudi osvojila. Za tretje sta se borili Lampič in Stupak. Za las je bila v ciljnem sprintu močnejša slovenska tekačica, ki je bila 3,12 sekunde počasnejša od Švedinje. Na koncu je bil čas dovolj dober za polfinale. Od tistih, ki se niso po mestih prebile naprej, je bila hitrejša le še Nemka Victoria Carl.

Slovenska četverica daleč od izločilnih bojev

Nastopili so štirje Slovenci, ki pa so v kvalifikacijah – dobil jih je Francoz Lucas Chanavat – precej zaostali za uvrstitvami v izločilne boje. Najboljši je bil Vili Črv na 42. mestu (+12,36). Miha Šimenc je bil 44. (+13,11), Miha Ličef 65. (+20,95), Janez Lampič pa 74. (+24,92). Nastopilo je 88 tekačev. Rus Aleksander Boljšunov, ki je v Pekingu postal olimpijski prvak v skiatlonu, ni startal.

Izločilni boji (Ž):

Izločilni boji (M):

Kvalifikacije (Ž):

Kvalifikacije (M):

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Tokrat vam predstavljamo prve tri trenutke, za katere so poskrbeli Saba Kumaritašvili, Polona Klemenčič in Claudia Pechstein.

Svoj glas lahko oddate tukaj.