Petra Vlhova je dobila prvo olimpijsko kolajno v alpskem smučanju za Slovaško. Čeprav je veljala za glavno favoritinjo (v tej sezoni je v svetovnem pokalu na sedmih slalomih petkrat zmagala, dvakrat je bila druga), je bila pot do olimpijske krone trnova, saj je bilo na prvi progi kar sedem smučark hitrejših. Foto: Reuters
Petra Vlhova je dobila prvo olimpijsko kolajno v alpskem smučanju za Slovaško. Čeprav je veljala za glavno favoritinjo (v tej sezoni je v svetovnem pokalu na sedmih slalomih petkrat zmagala, dvakrat je bila druga), je bila pot do olimpijske krone trnova, saj je bilo na prvi progi kar sedem smučark hitrejših. Foto: Reuters
Andreja Slokar je zamudila priložnost za medaljo. Foto: Reuters
Andreja Slokar je zamudila priložnost za medaljo. Foto: Reuters

Ni veliko manjkalo, pa bi Slovenija dobila že šesto medaljo v Pekingu, toda slalomska loterija se ni obrnila v pravo smer. 24-letna Andreja Slokar, ki je na prvi progi postavila četrti čas, je imela v finalu na zadnjem vmesnem času še tri stotinke naskoka (pred Vlhovo), nato pa naredila napako in šla pri izhodu iz vertikalne postavitve daleč okrog količka. Zaostala je za 22 stotink, bronasta medalja pa ji je ušla le za 10 stotink. Razočaranje je bilo veliko: "Tvegala sem, ni se izšlo. Močno boli. A po drugi strani ... kdor ne riskira, ne profitira (več tukaj)." Druga slovenska finalistka Ana Bucik je bila 11. Meta Hrovat in Neja Dvornik sta odstopili na prvi progi.

Finalna vožnja Andreje Slokar v slalomu

Napad Vlhove za zlato medaljo
Vlhova je na progi Ledena reka spisala zgodovino. Osvojila je prvo olimpijsko kolajno v alpskem smučanju za Slovaško. Po prvi vožnji je zaostajala 72 stotink. Z brezhibnim drugim nastopom – progo, tokrat bolj zavito in z več pastmi, je postavil njen trener Mauro Pinni – je za osem stotink prehitela Avstrijko Katharino Liensberger, bron je osvojila Švicarka Wendy Holdener. Pred finalom je bila v najboljšem položaju Lena Dürr, ki je bila na poti do zlate medalje, a je v spodnjem delu nastopila malce preveč zadržano in na koncu zaostala 19 stotink.

Slalom (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Petra VlhovaSlovaška1:44,98
2Katharina LiensbergerAvstrija+0,08
3Wendy HoldenerŠvica+0,12
5. mestoAndreja SlokarSlovenija+0,22
11. mestoAna BucikSlovenija+1,69
Pri zadnjem vmesnem času je bila Andreja Slokar še tri stotinke pred Petro Vlhovo, nato pa je naredila napako. Foto: Reuters
Pri zadnjem vmesnem času je bila Andreja Slokar še tri stotinke pred Petro Vlhovo, nato pa je naredila napako. Foto: Reuters

Presenetljivo dopoldansko dogajanje
Lena Dürr je odlično unovčila štartno številko 1. Nemka je postavila najboljši čas prve vožnje. Michelle Gisin je zaostala za tri stotinke, junakinja olimpijskega veleslaloma Sara Hector pa za 12 stotink. Na četrtem mestu je bila z zaostankom 47 stotink Andreja Slokar, ki se je izkazala s številko 17. Glavni favoritinji sta imeli težave: Petra Vlhova je bila le osma, Mikaela Shiffrin je odstopila.

Favoritinje napadle iz ozadja
V finalu so se popolnoma na novo razdelila mesta na vrhu. Poleg Vlhove sta tudi se iz ozadja na zmagovalni oder prebili tudi svetovna prvakinja Katharina Liensberger in Wendy Holdener. Švicarka Michelle Gisin je z drugega zdrsnila na šesto mesto. Švedinja Hector je po odličnem vmesnem času končala pred ciljem finala z odstopom.

Sanje so postale resničnost
"Še nikoli nisem na olimpijske igre prišla kot glavna favoritinja. Ta medalja mi ogromno pomeni, o njej sem do zdaj le sanjala. Zadaj se skriva ogromno dela, ne le mojega, ampak tudi celotne ekipe," je povedala Petra Vlhova. Srebrna Katharina Liensberger je opozorila na spremenjene razmere: "Sneg je bil popolnoma drugačen kot na treningu, ampak to je posebnost olimpijskih iger, da te vedno znova kaj preseneti in se moraš prilagajati. Zahvaliti se moram tudi svojemu serviserju, veliko smo preizkušali, na koncu pa našli prave nastavitve. Super vesela sem, sploh ker mi to sezono ni šlo po načrtih."

Zlati slalom Petre Vlhova

Polom Mikaele Shiffrin
Mikaela Shiffrin je največja poraženka tekme. Na postavitvi svojega trenerja Mika Daya je znova hitro odstopila. Skupaj je v veleslalomu in slalomu naredila le devet zavojev. V svetovnem pokalu je zbrala 47 slalomskih zmag, kar je največ v obeh konkurencah, na svetovnih prvenstvih je bila štirikrat prvakinja. Na kitajskem snegu se ne znajde in razočaranje je bilo tokrat zares veliko. "Zelo sem razočarana. Moji nastopi so za zdaj ogromno razočaranje."

Končni vrstni red:                     
 1. P. VLHOVA         SLK      1:44,98 
 2. K. LIENSBERGER    AVT        +0,08 
 3. W. HOLDENER       ŠVI         0,12 
 4. L. DÜRR           NEM         0,19 
 5. A. SLOKAR         SLO         0,22 
 6. M. GISIN          ŠVI         0,60 
 7. C. RAST           ŠVI         0,77 
 8. P. MOLTZAN        ZDA         1,20 
 9. A. SWENN LARSSON  ŠVE         1,33 
10. A. DANIOTH        ŠVI         1,66 
11. A. BUCIK          SLO         1,69 
12. K. HUBER          AVT         1,94 
                                       
Odstop: Shiffrin, Truppe, Dvornik,     
Hrovat (v 1. vožnji); Hector (3. po 1. 
vožnji).                               
Prva proga:                
 1. L. DÜRR           NEM        52,17 
 2. M. GISIN          ŠVI        +0,03 
 3. S. HECTOR         ŠVE         0,12 
 4. A. SLOKAR         SLO         0,47 
 5. W. HOLDENER       ŠVI         0,48 
 6. P. MOLTZAN        ZDA         0,62 
 7. K. LIENSBERGER    AVT         0,66 
 8. P. VLHOVA         SLK         0,72 
 9. C. RAST           ŠVI         1,18 
10. K. GALLHUBER      AVT         1,23 
...                                    
14. A. BUCIK          SLO         1,56 
                                       
Odstop: Shiffrin, Truppe, Dvornik,     
Hrovat ...                             

Petra Vlhova: Nismo stroji, smo ljudje