Slovensko moško alpsko smučanje ima tri dobitnike olimpijske medalje: Jureta Franka, Jureta Koširja in Žana Kranjca. Foto: www.alesfevzer.com
Slovensko moško alpsko smučanje ima tri dobitnike olimpijske medalje: Jureta Franka, Jureta Koširja in Žana Kranjca. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Franko je bil 14. februarja leta 1984 na veleslalomu srebrn. Zmagal je Max Julen (na fotografiji). Foto: AP
Jure Franko je bil 14. februarja leta 1984 na veleslalomu srebrn. Zmagal je Max Julen (na fotografiji). Foto: AP

Če je imela Slovenija danes na startu le Kranjca, je bila v 80. letih veleslalomska velesila, zgodilo se je celo, da so bili trije smučarji med prvih pet na tekmi svetovnega pokala. Ker je bilo (po zaslugi Bojana Križaja) veliko uspeha tudi v slalomu, so bila pričakovanja pred olimpijskimi igrami v Sarajevu 1984 velika. Pritisku je bil kos Jure Franko, ki je osvojil srebrno veleslalomsko medaljo. 38 let pozneje ga je nasledil Žan Kranjec. Scenarij je bil kar podoben: tudi Franko je moral po prvem nastopu (4.) razmišljati o popolnem napadu in tudi njega je ugnal le Švicar (Max Julen).

Sorodna novica Mama Žana Kranjca: "Solze so začele teči že pred koncem"

Uspeh, ki privabi kakšno solzo
Kot je v pogovoru za STA povedal Franko, se je uspeha Žana Kranjca zelo razveselil in priznal, da mu po navadi ob takih trenutkih na obraz priteče tudi kakšna solza. Še posebej v njegovih letih, ko začneš razumeti, kaj vse se mora sestaviti, da se zgodi neki takšen uspeh, je dodal. Priznava, da pred finalom ni pričakoval takšnega podviga, a so bile razmere na progi drugačne in zahtevne, v snežnem metežu pa se je vsak moral znajti po svoje. "Mislim, da so te razmere tudi smučarje v kar veliki meri presenetile, a je bil razplet nor in zgodovinski," je bil vesel Jure Franko.

Vsak mejnik je podlaga za naslednje rodove
Kot je povedal, so to za vsakega športnika izjemni trenutki, ki te zaznamujejo za vse življenje. Žan Kranjec se po njegovih besedah tega še ne zaveda, je pa vesel, da bo imel to čas spoznavati še dolga leta. Tudi sam se še vedno z radostjo spominja svojega največjega uspeha na olimpijski progi na Bjelašnici. V šali pravi, da ne bi Kranjcu nič zameril, če bi ga prekosil. "Ob takih dosežkih se vselej počutiš del uspeha. Tako kot je nam Bojan Križaj tlakoval pot s prvimi zmagami v svetovnem pokalu, pa Boris Strel s bronom na svetovnem prvenstvu. To so vse zgodovinski mejniki, ki so podlaga za naslednje generacije, da presegajo naše dosežke."

Jure Košir je leta 1994 po neverjetnem razpletu osvojil bronasto medaljo v slalomu. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Košir je leta 1994 po neverjetnem razpletu osvojil bronasto medaljo v slalomu. Foto: www.alesfevzer.com

Kaže, da bo Franko zaslužil za "rundo"
Ob Kranjčevem prihodu v cilj je bil prepričan o medalji, saj je v danih pogojih odvozil praktično brez napake. Med nastopom Marca Odermatta se je celo že pripravljal na slavje ob zlati medalji, tudi s SMS-sporočili za svoje najboljše prijatelje, pa se je na koncu izšlo drugače v nekaj zadnjih vratcih. Jure Franko, ki živi v Radovljici, sicer z veseljem spremlja tudi druge olimpijske preizkušnje. "Med prijatelji sem pred igrami napovedal sedem medalj. V ponedeljek imamo še ekipno tekmo v skokih, tako da bo očitno vse po mojih pričakovanjih in bo padla pijača," je z nasmehom še dejal Franko, ki bo konec marca dopolnil 60 let.

V težkih razmerah se pokaže, kdo je kdo
Žan Kranjec je v finalu prikazal brezhiben nastop, njegov (skupni) čas je izboljšal le vodilni po prvi vožnji Marco Odermatt. Njegova prednost (78 stotink) se je vztrajno topila, na zadnjem vmesnem času je imel le še 15 stotink zaloge, in takrat je vsa Slovenija pomislila, da bo Žan celo zlat. No, Odermatt je imel na koncu 19 stotink prednosti in je izjemni sezoni dodal še zmago na najpomembnejši tekmi. Da je Kranjec svoje mojstrstvo v najboljši meri predstavil v težkih razmerah, ni bilo prvič – v Saalbachu (decembra 2018) je imel ob svoji krstni zmagi (v svetovnem pokalu) v finalu zelo načeto progo. Tokrat so bile razmere še težje, dopoldne celo na meji regularnosti. V finalu se je vreme popravilo, a predvsem Kranjec je imel nekoliko boljšo vidljivost kot smučarji, ki so nastopili za njim. Končno je imel - s številko 13 - tudi nekaj sreče.

Sorodna novica Izjemni Kranjec po predstavi življenja do veleslalomskega srebra!
Žan Kranjec: Sanjal sem o tem

Jure Košir: Odsmučal je genialno!
Zadnji slovenski alpski smučar (v moški konkurenci), ki je osvojil olimpijsko medaljo, je bil leta 1994 Jure Košir. Po neverjetnem razpletu (po njegovem prihodu v cilj si nihče ni mislil, da bo to dovolj za uspeh) in odstopih nekaterih kandidatov za vrh se je na slalomski tekmi veselil bronaste medalje. Ob podvigu Žana Kranjca Košir pravi, da gre za velikanski uspeh, ki ga je tudi sam zelo vesel, saj si Kranjec to vsekakor več kot zasluži. Finale je po Koširjevem mnenju odsmučal genialno in našel optimalno linijo, potem ko je imel na prvi progi nekaj težav in ni kazalo na to, da bi lahko prišel skoraj povsem na vrh.

Čudežni nastopi Slovencev
"Opravil je vrhunsko, glede na zelo težke pogoje. Slaba vidljivost, neravna podlaga, ponekod ledeno, drugje valovito. To obvladajo res le največji mojstri in Žan je gotovo med njimi. Letos velikokrat ni imel sreče s pogoji, predvsem pa je zelo močen tekmovalec, ki zdrži velike pritiske, kar je tukaj pokazal," je dejal Košir, ki je prav tako pomislil, da Odermatt v zadnjih vratih ne bo ubranil vodstva, "a je očitno iz zadnjih nekaj zavojev čudežno izvlekel potrebne stotinke za zmago". Košir poudarja tudi preostale dobitnike medalj: "To, kar prikazujejo slovenski športniki, je velik čudež, še posebej glede na majhnost in sredstva, ki so na voljo slovenskemu športu."

Žanu Kranjcu po osmem času prve proge v finalu ni preostalo drugega, kot da gre na vse ali nič. Uspel mu je sanjski nastop in je v svojem osmem nastopu na velikem tekmovanju (na SP-jih je bil petkrat, na OI pa nastopa tretjič) osvojil prvo medaljo, potem ko je bil pred štirimi leti v Pjongčangu na veleslalomu četrti. Foto: www.alesfevzer.com
Žanu Kranjcu po osmem času prve proge v finalu ni preostalo drugega, kot da gre na vse ali nič. Uspel mu je sanjski nastop in je v svojem osmem nastopu na velikem tekmovanju (na SP-jih je bil petkrat, na OI pa nastopa tretjič) osvojil prvo medaljo, potem ko je bil pred štirimi leti v Pjongčangu na veleslalomu četrti. Foto: www.alesfevzer.com

Šmitek: Lahko bi bil še malo bolj 'freh'
Janez Šmitek, nekdanji trener (tudi v reprezentanci), je v studiu TV SLO prav tako z izbranimi besedami ocenjeval novega slovenskega junaka: "V življenju sem videl veliko sanjskih voženj, v tako slabem vremenu pa še nobene. Klobuk dol, to je bilo nekaj podobnega kot ob njegovi zmagi v Adelbodnu, ko je finale odsmučal fenomenalno. Kranjec smuča v zelo nizki preži. Za to potrebuješ odlično pripravljenost, zato čestitam tudi trenerjem, ki jim je uspelo Žana pripraviti optimalno." Na vprašanje, kje še vidi kakšne rezerve pri Kranjcu, je Šmitek namignil na Žanov miren značaj: "Lahko bi bil še malo bolj 'freh', nesramen. Je perfekcionist. Lahko bi si, glede na svoje znanje, upal še več. Ampak – tole danes je nepozabno. 20 let je garal in danes dočakal češnjo na torti."

Brezhiben nastop v najidealnejšem trenutku
Vzhičeni so tudi preostali slovenski smučarji. Štefan Hadalin, ki je predčasno končal sezono in ostal brez nastopa v Pekingu, se je na Twitterju svojemu velikemu prijatelju priklonil z besedami: "Chapeu, to je tisti lauf, ki si ga želi vsak smučar in ti si ga naredil, brezkompromisno ... in naredil si ga SAM! Imaš moj poklon in iskrene čestitke." Nekdanji smukač Rok Perko je veselje izrazil z zapisom, da je ta medalja vredna toliko kot zlata, ob tem pa je dodal: "Legenda, zelo zasluženo." In še Andrej Miklavc, odličen slalomist (v Koširjevi generaciji): "To je naaaajboljša potrditev in nagrada za vso delo in trud. Žan Kranjec ti si car, čestitam in globok priklon slovenski olimpijski smučarski ekipi."

Janez Šmitek o življenjski vožnji Žana Kranjca