V UKC Maribor so zapolnili vse postelje namenjene za covid-19. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
V UKC Maribor so zapolnili vse postelje namenjene za covid-19. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po podatkih covid sledilnika so v mariborski občini včeraj potrdili 11 okužb s novim koronavirusom. V taborski enoti Doma Danice Vogrinec je okužen še en delavec, skupno pa 24 stanovalcev in 17 zaposlenih. Direktor mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra Vojko Flis je potrdil, da je tudi med njihove zaposlene vdrla okužba s koronavirusom. Okuženih je 11 zdravstvenih delavcev na kliniki za interno medicino, 30 so jih poslali v samoizolacijo, zato je delo na oddelku ohromljeno.

Do vdora v mariborski UKC je prišlo pri nujni obravnavi dveh stanovalcev Doma Danice Vogrinec brez znakov za okužbo s covidom 19. »Mi ukrepov varovanja nismo sprostili, je pa glede na to, da narašča število okužb v regiji zelo težko preprečiti vnos v samo ustanovo,« je izpostavil direktor UKC Maribor prof. dr. Vojko Flis. Dodal je, da so od petka do nedelje potrdili okužbo pri 11 zaposlenih, med njimi je 10 medicinski sester in fizioterapevt. Med zdravniki ni okuženih, testiranja, opravili so jih že 100 zaposlenih, pa še potekajo oziroma čakajo na rezultate.

30 zaposlenih je v samoizolaciji, kar je zelo ohromilo delovne procese na kliniki za interno medicino. Znano je namreč, da kronično primanjkuje medicinskih sester, še posebej strokovno podkovanih za delo na covidnih intenzivnih oddelkih. Trenutno sicer zdravijo 23 pacientov, med njimi tudi stanovalce Doma Danice Vogrinec, nekateri imajo težji potek bolezni. » Na t.i. navadnem Covid oddelku je 20 blonikov, številka pa se spreminja iz ure v uro, na intenzivni enoti pa so trenutno trije bolniki na ventilatorjih. Pripravljenih je seveda več mest, ampak imamo težave z osebjem in ne s prostorom«, še pojasnjuje Flis.

Ob tem dodaja, da je vse več težjih potekov bolezni, zato na željo ministrstva pripravljajo 10 postelj za najbolj ogrožene bolnike, v okviru reorganizacije pa je mogoč tudi naslednji scenarij:«Enotna vstopna točka v ustanovo in pa opuščanje nekaterih specialističnih ali pa subspecialističnih ambulant. Ampak tega si ne želimo«. To bi namreč pomenilo, da bodo krajšo znova potegnili preostali bolniki, že zdaj namreč zaradi pomoči anesteziologov in drugih na Covid oddelkih odpadajo nenujne operacije.