Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danilo Burnač po 11-ih letih in pol direktorovanja zapušča Mariborski vodovod. Včerajšnja prekinitev sodelovanja le nekaj mesecev pred koncem mandata naj bi bila sporazumna; znano pa je, da mu na nedavni skupščini podjetja niso podelili razrešnice. Saša Arsenovič, župan mariborske občine – največje, 75-odstotne lastnice podjetja –, je pojasnil, da so imeli različne poglede na nadaljnji razvoj podjetja in tudi glede strategije holdinga. Že jutri oziroma v ponedeljek pa bo objavljen razpis za novega direktorja.

Razhajanja med mariborsko občino oziroma županom in zdaj že nekdanjim direktorjem Mariborskega vodovoda so bila vidna dalj časa, sporazumno prekinitev sodelovanja pa je Saša Arsenovič komentiral takole: »Želimo si več razvoja, več dolgoročnega strateškega razmišljanja. Tu smo prišli do nekih šumov, nesoglasij. In v takšnem primeru je prav, da se dobimo za zeleno mizo in se dogovorimo«. Predsednik nadzornega sveta Mariborskega vodovoda Damijan Škrinjar pa meni, da tovrstne kadrovske poteze niso nič nenavadnega: «To je en del prakse korporativnega upravljanja, ki jo v svetu poznajo. Če si lastnik in uprava nista na enotni točki glede strateških ciljev podjetja, se pač razideta in gre vsak svojo pot«.

Razpis za novega direktorja jutri ali v ponedeljek

Škrinjar je še pojasnil, da Burnač v podjetju ostaja do konca avgusta, pripada mu zakonsko določena odpravnina, do imenovanja novega direktorja pa je vršilec dolžnosti vodja računovodskega sektorja in financ. »V petek oziroma v ponedeljek gre razpis za novega direktorja, na podlagi ponudb kandidatk in kandidatov, ki se bodo prijavili na razpis, pa bomo izbrali najprimernejšega in ga imenovali«, je še dodal Škrinjar.

Danilo Burnač se na naše klice ni odzval; neuradno pa smo izvedeli, da njegova odločitev o odhodu iz tega podjetja ni bila povsem sporazumna. Ob ustanovitvi in zagonu holdinga je namreč zagovarjal tudi interese primestnih občin, sicer manjših solastnic Mariborskega vodovoda, predvsem pa je nasprotoval morebitnemu krnjenju pravic zaposlenih v javnih podjetjih ob prezaposlitvi na Holding.