Foto: Radio Maribor/Adrijan Pregelj
Foto: Radio Maribor/Adrijan Pregelj

Številnim sodelavcem RTV Slovenija, katerih delo je v preteklem letu močno izstopalo, so nedavno podelili priznanja RTV Slovenija za leto 2020. Med nagrajenci je tudi novinar Radia Maribor Tone Petelinšek, ki je prejel priznanje za posebne dosežke za daljše časovno obdobje. Za petkov jutranji program, ki ga vodi Jasmina Bauman, se je z nagrajencem pogovarjala Nataša Rižnar.

"Če dovolj dolgo živiš, doživiš tudi kaj takšnega, kot je ta nagrada. Naše novinarsko delo je izrazito individualno, a hkrati kolektivni šport. Kot sem po eni strani vesel za to nagrado zase osebno, sem po drugi strani vesel za celotni kolektiv. To je priznanje celotnemu kolektivu Radia Maribor in regionalnemu RTV centru za naše delo v zadnjih 30-ih letih. Tako to jaz dojemam."

Omenil si timsko delo. Zakaj je to tako pomembno za radijsko delo?

"Prvič, gre za skupno vsebinsko platformo, ki je del kolektivne drže. Drugič, pomembno je, da navzven nastopamo kot enotni kolektiv, da navzven branimo drug drugega in prispevamo k ugledu RTV hiše. Po drugi strani pa gre tudi za naše radijsko novinarsko delo - njegov del ustvarjamo sami, kot novinarji, del novinarskega izdelka pa nastaja skupaj z drugimi, denimo tehniki in tako naprej."

Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Poslušalci Radia Maribor te poznajo tudi po oddaji Radijska delavnica znancev. To je oddaja, ki je bila in je še prepoznavna znamka Radia Maribor, pa tudi tvoje ime je postalo prepoznavno skozi to oddajo. Kaj ti pomeni ta oddaja?

"Res je, ta oddaja je na od blagovnih znamk Radia Maribor, starejših znamk, mislim da že okrog 30 let domuje na našem programu. Izhodiščno je nastala kot model stika z našimi poslušalci. Radio Maribor je desetletja namenjal in še namenja kulturi stika z našimi poslušalci. Naši poslušalci za nas niso neka anonimna gmota, tam nekje, da pač so, ampak smo jih vedno vabili zraven oziroma v dialog z nami, ki ustvarjamo program in v dialog z drugimi poslušalci.

Radijska delavnica znancev je nastala kot model, kot modus, kako v praksi to realizirati.
Začelo se je tako, da sta dva poslušalca poklicala v živo v program, poklepetala med seboj in si izmenjala telefonski številki. V naslednji etapi smo ustanovili Društvo prijateljev radia, ustanovili smo tudi regijske odbore, ki še danes delujejo - od Koroške, Haloz, do Prekmurja… Nato smo začeli pripravljati terenske oddaje, kjer so se ljudje zbirali, in značilnost je, da so jih ljudje soustvarjali.

Nato smo pripravljali tudi izlete; samo primer - na enodnevni izlet na Ivarčko jezero se je odpeljalo 24 avtobusov! Skupaj s prijatelji v Srbiji smo ustanovili tudi gibanje Prijateljstvo za nova vremena (Prijateljstvo za nove čase) in smo nekaj let soustvarjali Radijsko delavnico znancev na velikem odru Festivala Lent; skupaj z nacionalnimi programi držav bivše Jugoslavije smo bili v dveurnih prenosih z Radiem Beograd, Radiem Sarajevo, Radiem Skopje,… Skupaj z našimi poslušalci smo nato hodili tudi tja na izlete, tudi po 12 avtobusov…"

Pokrivaš tudi vsebine za naš verski program, tako za Radio Maribor kot tudi Radia Slovenija. Gre za vsebine, ki so v bistvu med vsebinami, ki so poslanstvo RTV Slovenija, ki jih velika večina drugih radijskih postaj ne pokriva oziroma se z njimi ne ukvarja.

"Gre za preprosto stvar, da je potreba po bogu ena temeljnih potreb in pravic. Pa bom rekel še bolj preprosto: gre za potrebo po skrivnostnem, po presežnem. Še bolj enostavno: to je potreba po upanju. Vera je segment upanja. Temeljna naloga nas novinarjev je, da ljudem pomagamo živeti in jim ustvarjamo različne moduse, kako lažje živeti, kako lažje priti skozi zgodbo življenja, da smo hkrati ljudje in drug ob drugem. Vera je eden od teh načinov, da je pot lažja."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi: