Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Svetniki občine Lovrenc na Pohorju bodo 15.februarja sprejemali rebalans letošnjega proračuna. Skoraj 6,3-milijonski akt bo ostal znotraj omenjenih finančnih okvirjev, saj gre za prilagoditve zaradi nakupov zemljišč in povišanja plač in stroškov; sicer pa bodo vsi začrtani projekti ostali nespremenjeni.

Župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik poudarja, da gre pri potrjevanju rebalansa proračuna 2024 za prilagoditve, ki jih ob sprejemanju dveletnega proračuna niso mogli predvideti: »Popravkov je kar precej. Finančno uravnoteženje se malo spreminja. Tudi zaradi krize, inflacije, energija se draži, plače se spreminjajo. In vse to je treba pravi rebalansirat, da lahko zgodi leto vrano plujemo«. Z rebalansom, izkoristili bodo tudi preostanek sredstev iz minulega leta, bodo zagotovili še 180 tisoč evrov za nakup zemljišč in penziona Bitner. »Gre za zemljišča s precejšnjo nostalgično dodano vrednostjo, ki so bila dolga leta brez lastnika. Zdaj se je lastništvo vzpostavilo, lahko smo v pogovorih za pridobitev teh zemljišč, skupaj s stavbo nekoč čislanega penziona«, dodaja lovrenški župan.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Začrtani projekti ostajajo nespremenjeni

Pri že začrtanih projektih, nekateri so že v teku, pa ne bo sprememb. Pred dnevi se je tako začel prvi del obnove Šolske ulice: »Dejansko obnavljamo že Delavsko in Vozniško pot, to načrtujemo, da se zaključi v letu 2024. Hkrati se v drugi polovici leta že začenja časovnica za gradnjo prizidka k gasilskemu domu«. Rakovnik dodaja, da so decembra lani pod streho spravili gradnjo nove zdravstvene postaje, trenutno poteka selitev dejavnosti: »V stari zdravstveni postaji ni bilo dvigala, starejši gibalno ovirani niso mogli do osebnega zdravnika, treba se je bilo prilagajat, kvadratura prostorov je bila neprimerna, tudi hodnikov«. Naložba v stavbo s 430 kvadratnimi metri površin je stala dobrih 1,25 milijona evrov, prostore, ki bodo dostopni za vse, pa naj bi slavnostno odprli pomladi.