Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na Univerzi v Mariboru so dopoldne zaznamovali rektorjev dan; ob tej priložnosti so podelili 59 nagrad in priznanja tistim, ki so s svojim delom, izrednimi uspehi in zaslugami prispevali k razvoju mariborske univerze. Ta je med drugim dobila tudi novega častnega doktorja -- naziv je prejel izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko prof. dr. Ponnuthurai Nagaratnam Suganthan.

Rektor mariborske Univerze Zdravko Kačič je poudaril, da odločitev senata ni bila težka, saj gre v primeru profesorja za vrhunskega znanstvenika, ki je je prejel več mednarodnih nagrad in priznanj. Sodi v vrh svetovnih raziskovalcev na področju evolucijskega računanja in algoritmov z rojem delcev, s svojim dolgoletnim raziskovalnim sodelovanjem z Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pa je pomembno prispeval k razvoju in ugledu mariborske Univerze.
Kot je izpostavil prof. dr. Suganthan »poskušajo s posnemanjem evolucije razrešiti svetovne probleme in predvsem težave z optimizacijo. Pri tistih, ki jih je težko razrešiti, se zgledujejo tudi po medicinskih metodah. So prilagodljive, temeljijo na simulacijah in z njimi lahko zapletene težave razrešijo v razumnem času«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Slavnostni govornik dr. Andrej Rahten, redni profesor za sodobno zgodovino na mariborski Filozofski fakulteti in znanstveni svetnik na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je poudaril, da gonilo vsake univerze je razvoj. Tega se zavedajo tudi na mariborski Univerzi, zato rektor Zdravko Kačič dodaja, da zelo intenzivno delajo na več področjih. »Prvo, ki ga velja izpostaviti, je izboljšanje infrastrukturnih razmer«.

Na slavnostnem dogodku so podelili tudi rektorjeve in Perlahove nagrade in priznanja za najbolj izstopajoče dštudentov, številni profesorji različnih fakultet pa so prejeli priznanja in nagrade za strokovno delo.