Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Centri za socialno delo so že pred krizo z virusom večkrat opozarjali na kadrovsko stisko. Zdaj pa se je število klicev še povečalo. Predvsem pa jih skrbi gospodarska kriza, zaradi katere bo število pomoči potrebnih, skoraj zagotovo znova naraslo.

Ustavljeno gospodarstvo bo tudi po koncu krize s koronavirusom pustilo posledice, in sicer mnoge brezposelne ljudi, ki bodo potrebni pomoči. Že zdaj na centrih za socialno delo opažajo povečano število klicev. Direktor CSD-ja Spodnje Podravje Miran Kerin pojasnjuje: "Najtežje je tistim ljudem, ki so izgubili službo in ne vedo kako bo po krizi. Velikih prihrankov nimajo, položnice so tukaj, otroci so doma; prav s takšnimi primeri imamo zdaj največ dela."

Še več dela pričakujejo po sprostitvi ukrepov. "Upam, da se bo to krizno obdobje čim prej končalo. Zagotovo pa se bo na centrih za socialno delo ogromno dela pokazalo po končani krizi zaradi virusa," pravi Kerin.

Zato v CSDju Spodnje Podravje upajo, da bo ministrstvo pripravilo ukrepe, ki bi pospešili nekatere zamudne birokratske ovire, vendar v celoti elektronski sistem ne bo mogoč. Predvsem zaradi spreminjanja pogojev. Hkrati jih skrbi, da bi kadrovsko zasedbo še dodatno zmanjšali zaradi morebitnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.