Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na Letalskem centru Maribor so od četrtka znova v pripravljenosti za letalsko obrambo pred točo v severovzhodni Sloveniji. Medtem ko je bila lani pogodba z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpisana že konec aprila, pa je letos postopek trajal precej dlje. Pogodba je sklenjena do sredine septembra, za pripravljenost in protitočne akcije pa imajo na voljo dobrih 240 tisoč evrov.

Kljub dolgemu čakanju, na srečo brez hujših posledic, je za letalsko protitočno obrambo znova pripravljenih 10 ekip Letalskega centra Maribor. »Datum na pogodbi je 25. junij in traja do 15. septembra. V tem času je dežurna ekipa: kapetan, pilot, kopilot in pa navigator«, je pojasnil vodja protitočne obrambe Darko Kralj. Pogodba je vredna več kot 240 tisoč evrov, tretjino sredstev bo zagotovilo pristojno ministrstvo, preostanek pa 64 občin pretežno iz Podravja in Pomurja ter dve iz Koroške Kralj še dodaja: »Ministrstvo pošilja podjemne pogodbe občinam, do zdaj še nismo dobili nazaj nobene. Upam, da se bo to zgodilo v tednu dni«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Lani so opravili 23 intervencij, letos je predvidenih le 18, dodaja Kralj. Problem je v tem, da pogodba predvideva zgolj 8 ur poletov, kar je po njegovem mnenju zelo malo. »Kajti neviht ne moreš napovedovati, včasih bi bilo treba narediti tudi kakšno preventivo, ki pa je s takšno pogodbo ne moremo opravljat. Tudi ne vemo, kaj bomo naredili, ko bomo opravili 18 letov. Verjetno bomo takrat nehali, ker finančnih sredstev za kaj več ni«.

Portal za spremljanje mikrolokacij ob nevarnosti toče

Pomembno in uporabno novost za javnost pa je razkril Urban Simčič iz Letalskega centra Maribor. » Vsi zainteresirani lahko pogledajo na spletni portal tocalcm.si, in ko je letalo v akciji, bomo videli na katerem področju delujemo. To je tista mikrolokacija, za katero smo mi po naših strokovnih parametrih določili, da je nevarnost toče največja in jo potem obdelujemo z letali«.

Na drugi strani pa urnik letenja ostaja nespremenjen: v času odprtja Letališča Edvarda Rusjana od 9-ih do 19-ih, čeprav v mariborskem Letalskem centru opozarjajo, da se precej neviht s točo pojavlja v večernem času.