Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska Energetika je danes začela daljinsko ogrevati 13 tisoč gospodinjstev. Pogoj za začetek kurilne sezone, da je zunanja temperatura ob 21-ih tri dni zapored pod 12 stopinj Celzija, bo sicer izpolnjen drevi. Daljinsko ogrevanje bo do konca leta dražje za okrog 20 odstotkov, kolikšna bo cena ogrevanja v letu 2024 pa še ni znano.

Vodja distribucije na Energetiki Maribor Mitja Dolinšek je pojasnil razloge za začetek ogrevalne sezone: »Zaradi občutne ohladitve smo se tudi po posvetovanju z upravitelji odločili, da bomo že tekom današnjega dne začeli z ogrevanjem večstanovanjskih objektov oziroma z vklopom. To gre za tiste objekte, ki doslej že niso bili ogrevani. Nekateri so namreč vklop zahtevali že pred dnevi«. Sicer pa imajo etažni lastniki možnost izbire: »Predstavniki objektov, kurilni odbor oziroma upravitelji objektov imajo vedno možnost, da tudi po vklopu ogrevanja naročijo izklop le tega. In tudi tak primer smo že imeli danes. To je dejansko volja etažnih lastnikov, ki so lastniki odjemnih mest«.
Ne glede na odločitev lastnikov pa Dolinšek ob začetku kurilne sezone svetuje, da odzračijo sistem ogrevanja v objektih. »To se vrši takrat, ko črpalke mirujejo, po koncu ogrevanja«.

Podrobnosti o novi ogrevalni sezoni v jutrišnji Radijski tribuni z direktorjem Energetike Maribor Jožetom Hebarjem

Kot smo poročali je plin za novo kurilno sezono zagotovljen, v primerjavi z minulo, ko je bila cena daljinskega ogrevanja zamejena, davek pa 9,5 odstoten, pa bo ogrevanje za gospodinjstva dražje za približno 20 odstotkov. Omenjena cena velja do konca leta. Kolikšna bo prihodnje leto pa še ni mogoče napovedati. Več pa nam bo v sredini Radijski tribuni ob 9.30 oziroma oddaji Maribor imamo problem pojasnil direktor Energetike Maribor Jože Hebar.