Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Gostinska in turistična dejavnost sta zaradi protikoronskih ukrepov že več mesecev – ob znanih izjemah – povsem ohromljeni. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zahtevajo, da vlada v deveti sveženj pomoči med drugim vključi enkratno nadomestilo za izpad prometa; gostinci in predvsem hotelirji pa svarijo, da bo tudi po sproščanju dejavnosti okrevanje dolgotrajno. Nemalo težav lahko povzroči tudi odliv kadra v druge dejavnosti.

Nešo Vukotić, ki je s partnerji solastnik ali najemnik več nočnih klubov, restavracij, gostišč s prenočišči in barov v Mariboru, Slovenski Bistrici in Zrečah, poudarja: »Mi še vedno za leto 2020 nismo nič uredili za marec, april in maj. Sploh nihče ne govori o izgubi zalog, o izplačanem regresu, ki smo ga morali izplačati, nihče ne govori o koriščenju dopustov.«

Vsi njihovi obrati so zaprti, diskoteke že od marca lani, približno 40 delavcev je na čakanju na delo, nekaj pa jih je že odšlo v druge panoge. »Nekateri kuharji iz Slovenske Bistrice so si našli delu v Impolu, ker nekateri ljudje niso pripravljeni tako dolgo čakat na delo doma«.
Tudi predsednika Združenja mariborskih malih hotelirjev Vasjo Ilešiča skrbi odliv kadra in še: »Pozivamo za sprostitev tudi naše dejavnosti, ker smo v popolnem krču. Prihodkov ni, sredstva, ki so bila privarčevana, smo pokoristili že v lanskem spomladanskem valu.«

Hotel City Maribor je do decembra sprejemal le poslovne goste, zaradi premajhnega povpraševanja in visokih stroškov pa imajo po besedah predstavnika zas tike z javnostjo Dejana Hojnika odtlej zaprto. Vsi delavci so na čakanju na delo, pričakujejo sprostitve ukrepov, a se zavedajo, da bo ponoven zagon vsej prej kot enostaven.

Tudi zato na Obrtni zbornici Slovenije v KPK 9 med drugim zahtevajo povračilo izpada prometa: «Tukaj govorimo o odstotkih na celotni promet na leto 2019 in gre za enkratni denarni znesek,« izpostavlja predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem na Obrtni zbornici Slovenije Blaž Cvar in dodaja, da je na mizi še več predlogov in popravkov veljavnih ukrepov, ob prehodu v rumeno fazo pa bodo vladi predlagali odprtje celotne gostinske panoge, tudi zaprtih prostorov.