Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Danes se izteče karantena za 42 ljudi, ki so povezani s primerom okužbe s covidom-19 v eni od mariborskih družin, pred slabimi 14 dnevi. Med drugim je moralo doma ostati tudi 18 učencev 3. razreda in razredničarka Osnovne šole Ludvika Pliberška. Vsi, ki so minula tedna preživeli v osami, so zdravi in brez simptomov okužbe, zato se šolarji jutri vračajo v šolske klopi, drugi pa v vsakdanje življenje.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zapisali, da zadnji primer okužbe s koronavirusom, ki so ga minuli konec tedna zabeležili v Mariboru, ni povezan s skupino 42-ih oseb, ki so v karanteni. Gre za primer okužbe v tujini, slovenski državljan pa je pripotoval iz Srbije. Kot dodajo na NIJZ, so v petek vse v karanteni še enkrat poklicali in jih povprašali o spremembah zdravstvenega stanja. Vsi so zdravi, zato se jutri vračajo v vsakdan – brez omejitev, razredničarka in šolarji 3. razreda Osnovne šole Ludvika Pliberška pa k pouku. »Takih informacij, da kdo otroka ne bi poslal v šolo, nimamo. Zaenkrat vsi pridejo in se veselijo vrnitve v šolo«, pravi ravnateljica Lidija Todorović. Tretješolci so sicer vse šolske obveznosti opravili na daljavo, ocene imajo zaključene. Ravnateljica za to izpostavlja, da jih ne čaka »nič hudega več« ter da so v enakem položaju kot preostala dva razreda, ki sta bila ves čas v šoli.

Z NJIZ pa sicer še dodajajo, da natančen vir okužbe ni znan, najverjetneje gre za uvožen primer s tujine in prenos znotraj družine. V šoli sicer ostajajo v veljavi enaki ukrepi, kot so jih dosledno izvajali tudi do zdaj, dodatni pa niso potrebni.