Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Dijaškem domu Lizike Jančar so končali energetsko obnovo dotrajanega objekta, danes pa so javnosti tudi uradno predstavili prenovljeno stavbo. Krasijo jo nova kotlovnica, okna, vrata, streha in fasada, 1,6 milijonski projekt pa so izvedli v okviru javno-zasebnega partnerstva.

Leta 1977 zgrajena stavba Dijaškega doma Lizike Jančar je bila že precej dotrajana, po letih moledovanj pa so končno dobili zeleno luč za obnovo, ki je bila končana v šestih mesecih. Ravnateljica Bojana Peruš Marušič pa je dodala, da so izven energetske obnove poleti izvedli še kompletno sanacijo 25 sob in 5 sanitarij.

V dijaškem domu je 270 dijakov in od 30 do 40 študentov, ki so nam pojasnili, da je bila posodobitev nujna, saj je večkrat zatajila stara peč, okna niso tesnila, težave so povzročali tudi radiatorji.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

1,6 milijonsko investicijo je v dobri polovici finančno podprl Petrol, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je dodalo 11,65 odstotka sredstev, več kot 38 odstotkov pa je kohezijskih sredstev. Pristojni minister Jernej Pikalo je izpostavil, da je v Sloveniji še veliko obnove potrebnih dijaških domov, kljub rekordnemu proračunu ministrstva, pa zaradi drugi tekočih obveznosti, denarja za sanacijo premalo.

Dijaški dom Lizike Jančar je sicer eden od treh samostojnih dijaških domov v Mariboru in sodi med štiri največje dijaške domove v Sloveniji.