Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na dnevnem redu popoldanske seje mariborskih svetnikov bosta vsaj dve pereči temi. V ospredju bo odločanje o podražitvi komunalnih storitev in vozovnic mestnega avtobusnega prometa, županstvo pa je z mestno upravo pripravilo rebalans letošnjega proračuna, težak kar 154 milijonov evrov.

Predlagana podražitev cen pitne vode in odvajanja komunalne odpadne vode, grobnin, vozovnic za mestni avtobusni promet, še posebej pa odvoza odpadkov buri duhove. Po lanski 38-odstotni podražitvi storitev Snage cena za individualne hiše, kjer se je zmanjšala frekvenca odvoza, z izjemo poračuna za leto 2019 ostaja enaka, za gospodinjstva v blokih pa je predvidena nova občutna podražitev. Direktor Snage Janez Letnik je pojasnil, da se bo odvoz 1100-litrske posode za mešane komunalne odpadke podražil za 28 odstotkov.

Cenovne spremembe bodo stopile v veljavo s 1. marcem, seveda pod pogojem, da jih bo potrdila koalicija. Župan Saša Arsenovič poudarja, da so podražitve »pereče in boleče in neprijetne. Ampak, ker prejšnjim strukturam to več let ali pa desetletje ni bila prijetna tema in se je to pometalo pod preprogo, imamo problem. Našim javnim podjetjem moramo zagotoviti vzdržno poslovanje, po drugi strani pa čim manj obremeniti naše someščane«.

Pomisleke imajo v LPR in tudi v SD Mateja Žmavca, ki meni, da je še veliko rezerv v podjetjih, da se višja cena ne preusmeri na končnega uporabnika. Proti je tudi opozicija, Miha Recek iz Kluba samostojnih svetnikov in Milan Mikl Lista Franca Kanglerja Nova ljudska stranka pa napovedujeta, da Snaginih predlogov ne bodo podprli.

Preostali predlogi podražitev so manj sporni, to velja tudi za vozovnice mestnega avtobusnega prometa, kjer po besedah Saša Arsenoviča, po 19 letih mirovanja cen druge alternative ni. Ob tem je prepričan, da bodo svetniki podprli tudi predlagani 154-milijonski rebalans proračuna, po njegovem mnenju pa bodo realizirali od 120 do 130 milijonov odhodkov.