Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Mariboru in bližnjih občinah bodo ta konec tedna številna martinovanja, kjer pričakujejo veliko obiskovalcev. Pristojni pa ob tem svarijo, da je po druženju in veseljačenju treba poskrbeti za varno pot domov. Vožnja pod vplivom alkohola je namreč osrednji razlog za številne nesreče in najbolj tragične zgodbe na cestah. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je na območju Policijske uprave Maribor v prometnih nesrečah umrlo 10 ljudi, v polovici primerov je bil vzrok vožnja pod vplivom alkohola. Policisti bodo v okviru akcije Slovenija piha nič nič do konca tedna poostreno nadzirali udeležence v prometu; tistim, ki se bodo udeležili martinovanj, pa svetujejo, da uporabijo javni prevoz.

Samostojni policijski inšpektor Boštjan Koletnik iz Oddelka za cestni promet, Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Maribor Boštjan Koletnik poudarja, da bodo na kršitelje prežali po vsej Sloveniji, še posebej pa v Mariboru in njegovi okolici: »Z večjim številom policijskih patrulj bomo poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na določenih območjih, kjer že zdaj glede na število prireditev upravičeno pričakujemo večje število kršiteljev«.
Osrednjo pozornost bodo namenili vožnji pod vplivom alkohola. Na območju mariborske Policijske uprave so do konca septembra obravnavali 10 prometnih nesreč s smrtnim izidom, glavni vzrok za tragedije pa sta bila alkohol in prevelika hitrost. »Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je bilo pod vplivom alkohola kar 50 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je v tem obdobju od januarja do septembra teg leta znašala 1,40 grama alkohola na kilogram krvi,« še izpostavlja Koletnik.

Vožnja pod vplivom alkohola je po besedah vršilke dolžnosti direktorice Javne agencije za varnost prometa RS, mag. Simone Felser, težava tudi na državni ravni: «V zadnjem desetletju lahko tretjino smrtnih žrtev proemtnih nesreč pripišemo alkoholu«. Felserjeva pa v razmislek razkriva še naslednja dejstva: »Verjetnost povzročitve prometne nesreče se že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat«. Tako Agencija kot policija zato pozivata vse udeležence k vožnji povsem brez alkohola, če pa boste zaužili kozarček ali dva, pa pokličite taksi ali uporabite javna prevozna sredstva.

Prisluhnite Radijski tribuni, kjer je tekla beseda tudi o alkoholni ključavnici!!!!

Naj bo martinov vikend brez alkohola na cestah