Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Potem ko je vlada že nakazala smernice o sproščanju nekaterih omejitvenih ukrepov, so nekaj nujnih predlogov včeraj uskladili tudi župani mestnih občin. Med drugim predlagajo postopni zagon mestnega prevoza, knjižnic, odpiranje gostinskih vrtov in delno odprtje vrtcev.

Postopno nižanje števila novo odkritih okužb odpira vse več vprašanj glede postopnega sproščanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni. Združenje mestnih občin je tako včeraj oblikovalo paket predlogov rahljanja ukrepov. Mariborski župan Saša Arsenovič pojasnjuje, da predlagajo postopno odpiranje muzejev, knjižnic, gradov, botaničnih in živalskih vrtov. Predlagajo tudi odprtje teras gostinskih lokalov, v skladu z ukrepi in priporočili stroke. Razmišljajo tudi o odprtju vrtcev in ponovnem zagonu javnega prevoza z omejitvami števila potnikov. Ob tem Maribor in Ljubljana, ki morata javni prevoz obvezno izvajati, pričakujeta pomoč države.

V Mariboru se ob tem z majem ukinjata subvencioniranje najemnin in brezplačno parkiranje.

Državo združenje poziva, naj spremeni tudi odlok o plačilnih rokih. Zdaj morajo občine svoje obveznosti poravnati v osmih dneh, dolžniki pa imajo za poplačilo dolgov 60 dni časa. To prazni mestne blagajne, zato predlagajo 30-dnevni plačilni rok za občine in dolžnike.

Tako kot že mnogokrat pa župani znova pozivajo državo, da naj občinam zagotovi primerno financiranje.

Župani so se za 29. april dogovorili tudi o izvedbi vseslovenske čistilne akcije. Po njihovem mnenju jo je z upoštevanjem previdnostnih ukrepov možno izvesti varno.