Foto: Maruša Pišljar
Foto: Maruša Pišljar

Trgatve v severovzhodnem delu Slovenije so v polnem teku. Med drugim tudi v vinogradih nekdanjega Vinaga v Košakih, Jarenini in Svečini, ki jih od Sklada kmetijskih zemljišč najema Metalka Commerce. Družba, ki je pred letom in pol kupila propadlo mariborsko vinarsko podjetje, pripravlja idejno zasnovo za obnovo Vinagove kleti na Trgu svobode, od občine pa odkupujejo tudi del zemljišč ob novi kleti v Košakih.

Predsednik uprave Metalke Commerce Franc Ziherl izpostavlja, da je nadgradnja kleti v Košakih nujna. Po 150 tisočakov vrednem vložku v posodobitev tehnološkega procesa so že kupili del občinskih zemljišč v Košakih. » Z Mestno občin Maribor smo se dogovorili za odkupe tistih zemljišč, ravno minuli teden sem podpisal eno prodajno pogodbo, ki nam manjkajo, da lahko to klet razvijemo, jo razširimo. Ker zgornji del kleti je v zelo slabem stanju in nam zdaj ni v ponos, tako da nameravamo poleg polnilne linije narediti tudi skladišče«.

Foto: Ana Bučar TV Maribor
Foto: Ana Bučar TV Maribor

O finančnih in časovnih okvirjih še ne želijo govoriti, saj morajo najprej odkupiti vsa potrebna zemljišča in pridobiti vsa dovoljenja. »Zdaj vlagamo bolj kot ne v opremo in posodabljanje te opreme, ki je bila na tej lokaciji, da bi pridelamo čim bolj kakovostno vino«, še dodaja Ziher. Lani so proizvedli okrog 200 tisoč litrov vina, letos pa ga bo zagotovo nekaj manj. Na 10 hektarjih so pomladili vinsko trto, ob tem pa članica uprave Maruša Pišljar izpostavlja še vremenske razmere: »Bilo je veliko padavin, zato je bilo delo v vinogradih oteženo, ker smo se morali prilagoditi času«. Zaradi hitrega prilagajanja so imeli nekaj težav tudi s pridobivanjem delovne sile, ki pa je je zdaj, v času trgatev, dovolj.