Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Minister za javno Boštjan Koritnik se je ob robu današnjega obiska Maribora, na katerem so preigravali možnosti za selitev upravne enote na lokacijo nekdanje Probanke, odzval na odločitev Ministrstva za notranje zadeve, ki je ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkoviča Thompsona v Mariboru. Zatrdil je, da tega koncerta v Sloveniji ne bi smelo biti, podprl pa je tudi vse odločitve mariborske upravne enote.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pojasnil, da je njegovo stališče glede izvedbe spornega koncerta jasno. »V tem času, ko v Mariboru, Sloveniji in širše spoznavamo zablode rasnih predsodkov in nasilja, v Sloveniji ni mesta za spodbujanje sovražnega govora in odpiranja tovrstnih tem na takšen način«. Minister Koritnik je ob tem zanikal namigovanja, da naj bi zaradi odločbe upravne enote Maribor, ki je dvakrat, prvič leta 2017, nazadnje pa pred tremi tedni, prepovedala Thompsonov koncert, razrešil načelnika Srečka Đurova. »Tako županu kot načelniku sem osebno povedal, da »zaradi zadeve Thompson ne bo nihče razrešen na upravni enoti. Zaupam v strokovnost».

Durov pa je dejal, da zdaj le nemočno čakajo na organizatorja koncerta Milana Trola, ki mora do polnoči sporočiti nov datum morebitnega koncerta. »Mi imamo zvezane roke, kakor tudi policijska postaja, ki je dala predlog za prepoved prireditve. Namreč po odločbi ministra za notranje zadeve se je postopek ustavil, prijava se je vrnila policijski postaji in organizator koncerta ima možnost ( v roku treh dni ) predlagat nov datum koncerta. V kolikor organizator predlaga nov datum koncerta, prireditev lahko izvede in policija ter UE Maribor koncerta ne moreta več preprečiti«.

Da Thompsonovega koncerta v mariborski Festivalni dvorani ne bo, pa je še enkrat potrdil lastnik dvorane in mariborski mestni svetnik Stojan Auer, ki je dejal, da je zadeva prerasla glasbo in prehaja v politični spopad, v katerem ne želijo sodelovati. Sicer pa v Mariboru že kroži peticija, pod katero so podpisani mnogi znani Mariborčani, ki zahtevajo, da Ministrstvo za notranje zadeve svojo odločitev razveljavi.