Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na osrednji mariborski tržnici, na Vodnikovem trgu, bodo jutri ( v soboto ) uvedli novo sektorsko delitev prodajnih mest. Stojnice bodo razporedili po izvoru pridelkov v pet barvnih sektorjev. Kupci naj bi tako imeli enostavnejši pregled nad ponudbo. Nekatere branjevke in prodajalci novost sprejemajo z zadržkom, saj se bojijo, da jih stalni kupci ne bodo našli, drugi pa menijo, da je novi sistem dolgoročno boljši. Novost pa se obeta tudi na kmečki ekološki tržnici, na zgornjem platoju, ki bo poskusno obratovala tudi ob sobotah.

Vodja tržnic pri Snagi Nataša Matijevič poudarja, da po več letih prizadevanj uveljavljajo spremembe, ki bodo kupcem prinesle odgovor, kdo so pridelovalci in kdo prodajalci hrane in drugih izdelkov. »Od sobote bo tako prodajni prostor na odprtem delu osrednje tržnice razporejen v pet sektorjev. Pred mlečno-mesnim paviljonom je nastal rumen sektor, kjer bodo kupci našli prodajalce gojenih gob, zelišč, čajev, meda in medenih izdelkov, sokov, alkoholnih pijač, jajc, naravne kozmetike, rezanega cvetja, košar, vrečk, izdelkov iz lesa in ostale izdelke, ki jih štejemo v suho robo. Zeleno obarvan sektor označuje prodajalce, ki na tržnici prodajajo sadje in zelenjavo lastne pridelave.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ta sektor se bo raztezal v celotnem prodajnem delu od rumenega sektorja čez več kot polovico osrednje tržnice. Na levo bo mejil na temno zelen sektor, kjer bodo svoja prodajna mesta neposredno ob obzidju našli vrtnarji, ki zraven svojih pridelkov ponujajo še sadike sadja, zelenjave in zelišč. Na drugi polovici prodajnega platoja, bližje Dravskemu nabrežju, bodo svoje mesto dobili kakovostni trgovci, ki ponujajo slovensko in uvoženo sadje in zelenjavo. Prodajali bodo v tako imenovanem oranžnem sektorju. Tik ob ograji, na koncu prodajnega platoja, pa v modrem sektorju tržnice ostajajo tekstilci. Ta del bo sicer namenjen tudi novi vsebini na osrednji tržnici, in sicer izdelkom ponovne uporabe, ki jih doslej v takšni obliki na nobeni mariborski tržnici nismo ponujali redno«, je še pojasnila Matijevičeva in dodala, da bo nova razporeditev vsaj za zdaj vidna na mlečno-mesnem paviljonu.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Sprememba se obeta tudi na Kmečki ekološki tržnici, na zgornji ploščadi. Ob tradicionalnih petkih bo začasno trgovalni dan tudi ob sobotah, med osmo in 13-to.

V soboto bodo na ploščadi na željo kupcev, po dveh mesecih pa se bodo odločili, kakšen bo prihodnji režim. Sicer pa prodajalci na ekološki tržnici poudarjajo, da jim je promet po selitvi z Glavnega trga upadel. Prevladujejo stalne stranke, ki se selijo z njimi, veliko manj pa je naključnih mimoidočih.