Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Delavci so začeli z odstranjevanjem temeljev odra na Dravi, za katerega je občina v času županovanja Andrej Fištravca odštela 300 tisočakov. Že ob samem začetku projekta je imel investitor težave pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije. Takoj po prvi izvedbi festival Lent na tem odru pa je inšpektor odredil odstranitev, kar je občina izpodbijala. Z novo lokacijo glavnega odra festivala, ki je sicer zaradi koronavirusa pod vprašajem, pa oder na Dravi iz zaliva pri Vodnem stolpu trajno umikajo.

Po težavah s pridobivanjem potrebnih dovoljenj za plavajoči oder v zalivu pri Vodnem stolpu, se je ugotovilo, da so tudi stroški hranjenja in vzdrževanja odra podobni najemu. Niso se uresničile obljube o dodatnih vsebinah, ki bi se na odru vrstile vse leto. Zaščitne kletke temeljev so težave povzročale pticam. Že v lanski izvedbi festivala pa plavajoči oder ni bil več osrednje prizorišče festivala. Župan Saša Arsenovič pravi, da so našli ugodnega izvajalca, ki bo temelje odstranil za 12 tisoč evrov. Ob tem dodaja, da je lokacija neprimerna in da se je v zalivu zaradi trenutne postavitve začel nabirati mulj.

Ali bo potrebna dodatna sanacija zaliva zaradi zamuljenja še ni znano. V občinski lasti ostaja tudi pontonski del odra, uporabnost tega dela je vprašljiva.

Novi glavni festivalski oder bo predvidoma v neposredni bližini na parkirišču ob Titovem mostu.

Na odstranitev se v Narodnem domu, ki festival Lent pripravlja, niso odzvali. Direktor Vladimir Rukavina nam je v kratkem telefonskem pogovoru povedal le, da jim je zdaj prednostna izvedba festivala. Ta je zaradi epidemije pod vprašajem, različne možnosti izvedbe še preučujejo.