Foto: Radio Maribor/Vir: Letni kino Minoriti
Foto: Radio Maribor/Vir: Letni kino Minoriti

V teh dneh je v Mariboru na področju kulture precejšnje zatišje, so pa odprti muzeji in galerije, na voljo so filmske projekcije, tudi manjši koncerti. Obiskovalci pa lahko v kulturne ustanove in na prireditve vstopajo le, če dokažejo, da izpolnjujejo pogoj PCT. Večjih težav pri preverjanju pogoja v večini kulturnih ustanov ne zaznavajo, opažajo pa, da se je ponekod zmanjšal obisk.

Organizatorji kulturnih dogodkov dosledno preverjajo, ali obiskovalci izpolnjujejo pogoj PCT. "Zdaj, ko je odgovornost za preverjanje pogoja PCT prenesena na organizatorje kulturnih dogodkov, to dosledno počnemo. Kazen zaradi neupoštevanja tega pravila plača organizator in tega si po letu dni zaprtja ne moremo privoščiti," pove Tanja Lužar iz mariborskega Lutkovnega gledališča. Lužarjeva še spomni na možnost zlorabe dokazil, saj aktualna aplikacija ne omogoča preverjanja identitete osebe.

V Društvu za razvoj filmske kulture, ki v sodelovanju z drugimi partnerji dvakrat tedensko vabijo na filmske projekcije na prostem povedo, da se je s preverjanjem pogoja PCT močno zmanjšal obisk na kino predstavah. "Ocenjujemo, da se je obisk znižal vsaj za polovico. Na filmskih projekcijah, kjer je bil avditorij poln, je zdaj največ 150 obiskovalcev," pojasnjuje Žiga Brdnik.

Na vrtu Lutkovnega gledališča so ob večerih tudi koncerti Kluba KGB, ki so kljub preverjanju pogoja PTC dobro obiskani, težav z obiskovalci doslej niso imeli. V Muzeju NOB v poletnih mesecih že tradicionalno ne organizirajo skupinskih ogledov ali sprejemajo večjih skupin. "Lahko pa posamezniki ali družine vstopijo brez preverjanja pogoja PCT, seveda moramo upoštevati tudi preostale zaščitne ukrepe. Zelo pa smo veseli, ponovnega porasta individualnih obiskov, predvsem tujcev, ki morajo pogoj PCT izpolnjevati že ob vstopu v našo državo," pove Simona Tripkovič.

V mariborski Umetnostni galeriji dodajajo, da so kljub veliki odgovornosti, zdaj preneseni na kulturne ustanove, veseli, da je galerija lahko odprta. Preverjanje pogoja PCT in drugi zaščitni ukrepi, pa ne le v kulturi, tako postajajo naša realnost, tako kot virusna okužba, ki že dobro leto obvladuje ves svet.