Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Od 18. maja je storitev odvoza in hrambe nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil v mariborski občini v rokah Marproma. V povprečju odpeljejo 90 vozil na mesec, okrog 20. septembra pa bodo dobili novo, lastno, okolju prijazno vozilo za odvoz. Slednje s tako imenovanim pajkom zdaj še opravlja podizvajalec, ob koncu leta – po izteku pogodbe – pa bodo celotno storitev opravljali sami.

Marprom oziroma pogodbeni podizvajalec, ki so ga podedovali od Nigrada, napačno parkirana vozila od konca maja odvaža na parkirišče pri glavni avtobusni postaji, kjer lahko lastniki 24 ur na dan poravnajo račun v znesku 100 evrov in prevzamejo svoje vozilo. »Vsaj v 90 odstotkih pridejo ljudje po vozila nemudoma. Vso storitev opravijo pri nas. Ali poravnajo strošek nepravilno parkiranega vozila v delovnem času blagajn, ali pa pri dežurnemu varnostniku, če je to v nočnem času«, je pojasnil direktor Marproma Bernard Majhenič, razkril pa je tudi dvomesečno statistiko. »Mi opravimo približno 90 odvozov na mesec, to je približno 3 na dan«. Odpeljali so še 25 zapuščenih vozil, zabeležili prav toliko t. i. polovičk, ki so jih lastniki poravnali na kraju samem, tik pred odvozom s pajkom.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Prvi mož občinskega podjetja je ob tem dodal, da so izpeljali javno naročilo in bodo do 20. septembra dobili novo vozilo za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov. »Zaposlili bomo tudi svoj kader, se pravi, da bomo to storitev od konca leta opravljali sami. Potem pa tako nizko številko odredb za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov ne bo več pokrivalo stroškov opravljanja te dejavnosti. Kot smo ugotovili bi bilo zaradi višjih stroškov kot jih je imel Nigrad, potrebno dnevno odpeljati najmanj 10 vozil, da bi pokrili te stroške«.

Za primerjavo: Nigrad, ki je storitev odvoza napačno parkiranih vozil opravljal do 18. maja, je letos odstranil 371 vozil, 38 voznikov je plačalo t. i. polovičko, odpeljali pa so tudi 47 zapuščenih vozil. V letu 2019 pa so odpeljali 1213 vozil, 128 lastnikov je prekršek plačalo na kraju dogodka, ob tem pa so naložili tudi 110 zapuščenih vozil.