Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi že več kot mesec trajajoče ustavitve javnega življenja se v javnosti pojavlja vse več negotovosti o prihodnosti gospodarstva. Pojavili sta se dve skrajnosti: v živilskih trgovinah so delavci preobremenjeni, v malih in proizvodnih podjetjih pa jim dela primanjkuje oz. ga ni. Kljub temu po podatkih sindikatov za zdaj niso predvidena večja odpuščanja. Predviden je tudi dodatek za zaposlene, ki v tem času delajo. Za višji dodatek za trgovce pogajanja še potekajo.

Po začetku krize zaradi koronavirusne bolezni so mnoga podjetja prekinila sodelovanje z agencijskimi in zunanjimi sodelavci. Zaposlene so napotili na čakanje na delo ali na dopust. Tako v proizvodnji pretežno delajo le še preostala redna naročila in izdelke na zalogo. Po podatkih Sindikata kovinske in elektroindustrije SKEI za zdaj v Podravju večja odpuščanja še niso napovedana, pozitivno pa je, po besedah sekretarja SKEI Štajerska Martina Dularja, da se proizvodnja počasi ponovno zaganja.

V Sindikatu pozdravljajo tudi dodatek 200 evrov za zaposlene, ki v času krize delajo, in se pridružujejo zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Ta od trgovskih podjetij za dodatno obremenjene prodajalce zahteva dodatek 500 evrov. Generalni sekretar Ladi Rožič pojasnjuje, da se s tem dodatkom strinjajo le v Petrolu. Druge trgovinske verige omenjajo nižje zneske oz. dodatka ne želijo izplačati, kljub ugodnostim, ki jih ponuja država.

Sindikat ima sestanek s trgovinsko zbornico danes, poskušal pa bo doseči polni zahtevani znesek, saj jih skrbi, da bodo sicer zaslužki trgovcev v celoti končali v tujini.

Ob tem Rožič dodaja, da so trgovci, kljub skoraj običajno delujočim oskrbovalnim verigram, zelo dvignili cene določenih izdelkov, in da se na ta način še dodatno okoriščajo na račun krize.