Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Agencija za okolje napoveduje za jutri zjutraj ( petek, 19. aprila) možnost pozebe ponekod v notranjosti Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo -3 do 2, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske celo do -5. Ker tudi na Štajerskem obstaja verjetnost, da se bo temperatura spustila pod ledišče, so vinogradniki in sadjarji v minulih dneh že opravili preventivne ukrepe za zavarovanje pridelka; zaradi visokih stroškov pa je malo takih, ki se bodo proti pozebi boril i z dimljenjem, oroševanjem oziroma uporabo parafinskih sveč.

Pojav pozebe je v zadnjih letih stalnica tudi na severovzhodu države. Ker letos zaradi visokih temperatur, ki jih je prekinil vremenski preobrat, vegetacija prehiteva za kar tri tedne, je zaščita nujno potrebna. »Kar nekaj vinogradnikov je izvedlo nekaj preventivnih ukrepov, kot so uporaba biostimulatorjev, raznih pripravkov za krepitev rastlin in seveda tudi mulčenje oziroma košnja podrasti«, je pojasnil specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Marko Breznik. Vinogradnik Matjaž Frešer iz Ritoznoja dodaja, da so storili vse, kar so lahko; marsikaj pa bo odvisno od lege in izkušenj: »Imamo določene izkušnje s preteklih let. Uporaba določenih sredstev je pripomogla k manjši pozebi. Zdaj bomo pa videli, ker je vsako leto tako specifično, tudi letošnje«.

Foto: Goran Rovan
Foto: Goran Rovan

Vinogradnik in sadjar Žiga Šerbinek iz Svečine se zaveda, da bi za dodatno zaščito lahko izvedli tudi dimljenje: »Idealno bi bilo, če bi lahko vse sadovnjake in vinograde dimili ali kurili v njih, ampak to so prevelike cifre za nas«. Zelo draga je tudi uporaba parafinskih sveč, pa tudi oroševanje zahteva velika investicijska vlaganja. »Na našem območju imamo le za prste ene roke pridelovalcev, pa še ti bodo vključili oroševalne sisteme, če ne bo vetra. Če bo mirno«, izpostavlja strokovnjak za sadjarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Andrej Soršak in dodaja, da bodo prve posledice morebitne pozebe in večdnevnih nizkih temperatur vidne prihodnji teden.

Prisluhnite Radijski tribuni o ukrepih pred morebitno pozebo!!!

Prilagajanje pridelovalcev na vremenske pojave