Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ustanovitev Javnega holdinga Maribor je po večmesečnih aktivnostih in usklajevanjih vodstev šestih javnih podjetij v popolni ali večinski lasti mariborske občine tik pred uresničitvijo. Za dosedanje postopke so porabili več kot 140 tisoč evrov, do vpisa družbe v sodni register pa še ni prišlo. V prvi fazi naj bi na holding prešlo 87 zaposlenih iz skupnih služb omenjenih podjetij; županstvo in vodstvo holdinga pa zatrjujeta, da bodo zaradi racionalizacije poslovanja več denarja namenili razvoju in investicijam na komunalnem področju.

Združevanje Energetike Maribor, Nigrada, Mariborskega vodovoda, Marproma, Pogrebnega podjetja in Snage, kjer skupno dela več kot tisoč zaposlenih, je pomemben in racionalen proces, pravi župan Saša Arsenovič: «Pričakujemo nižje cene pri nabavi materiala, lažje bomo delali kontrolirana in-house naročila in predvsem bomo lahko združili znanje, ki je zdaj razpršeno v različnih podjetjih«. Za zagon holdinga so doslej porabili 143 tisoč evrov, dolgoročno pa naj bi bil prihranek približno milijon evrov na letni ravni. »Ne pričakujemo nižje cene položnic, ampak bomo lahko iz prihrankov podjetij razvijali. Govorimo o znanju in razvoju«.

Novi logotip holdinga in kratica podjetja Foto: Radio Maribor
Novi logotip holdinga in kratica podjetja Foto: Radio Maribor

Vršilka dolžnosti direktorice Holdinga Lidija Pliberšek zagotavlja, da kljub združevanju skupnih služb odpuščanj ne bo, delavci pa bodo eno leto ohranili sedanje pogodbe. »Naprej pa je potrebna nova sistemizacija podjetja, nov organigram, novi delovni procesi, oblikovanje novih služb«.

Župan Arsenovič pa je zatrdil, da si želijo odkupiti tudi deleže zasebnika oziroma slabe banke Pogrebnem podjetju in v Nigradu, ves čas pa so v stiku tudi z župani primestnih občin, ki so solastnice v nekaterih omenjenih javnih podjetjih.