Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Ministrstvo za digitalno preobrazbo sta danes odprla prvih 62 Digi info točk. V prihodnjih dveh mesecih bo po vsej Sloveniji zaživelo 222 omenjenih točk, kjer bodo svetovalci prebivalkam in prebivalcem vsakodnevno pomagali pri uporabi digitalnih javnih storitev.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je ob otvoritvi prve Digi točke v Mariboru poudarila: »Vedno več storitev je digitalnih. Pričakujemo, da jih bodo ljudje tudi uporabljali digitalno, zavedamo pa se, da marsikdo še nima digitalnih znanj in kompetenc«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Čeprav na ministrstvu pripravljajo številna usposabljanja je za dvig digitalnih kompetenc pomemben tudi neposreden kontakt. »Kjer bodo svetovalci, ki bodo na voljo vsem, ki bodo imeli kakršnokoli težavo ali bodo imeli pomoč, da vedo, da se lahko zanesejo, da lahko pridejo in to pomoč tudi dobijo«, dodaja ministrica. Digi točke, kjer bodo svetovalci na voljo vsakodnevno in to vsaj vsaj 18 ur tedensko, so namenjene vsem: »Zaradi tega, ker tukaj dobite informacije o tem, kako lahko uporabljate elektronsko osebno izkaznico, kako lahko podpisujete z elektronskim podpisom, kako

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

lahko uporabljate portal zVem, kako lahko uporabljate portal Furs«. Kot dodaja Stojmenova Duh je na e-upravi tudi vse več vlog lokalne skupnosti, digi točke pa so namenjene tudi podjetnikom in obrtnikom. Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak ob tem izpostavlja: »Tudi ti potrebujejo digitalno pismenost. Vsi moramo stremeti k temu, da razmišljamo o brezpapirnem poslovanju, ki se v tem trenutku zdi še nedosegljivo, a vendarle obstajajo vsa orodja in mehanizmi, da to dosežemo. Upam, da bodo obrtniki in podjetniki zaznali to priložnost in se na teh digi točkah tudi izobraževali«. V prihodnjih dveh mesecih bo po vsej Sloveniji zaživelo 222 Digi točk, projekt pa bo v dveh letih stal približno 7 milijonov evrov.