Foto: BoBo
Foto: BoBo

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je po opoldanskih pogovorih z vodstvom občine Slovenska Bistrica popoldne skupaj z ekipo obiskal še Maribor. Po ogledu skupnega projekta države in občine– novega podvoza na Ljubljanski cesti in železniške postaje Maribor Tabor – je na srečanju z župani Maribora, Miklavža in občine Hoče – Slivnica tekla beseda tudi o usodi letališča Edvarda Rusjana.

Minister Jernej Vrtovec je pojasnil, da je razvoj slivniškega letališča ena izmed petih prioritet njegovega ministrstva. »Vodimo vse postopke, da bi prišli do prvih idejnih zasnov, da bi tam, kjer imamo danes to letališče, kjer vse skupaj stoji, prišli do modernega-multimodalnega- zelenega logističnega centra. To bi bila tudi ena od priložnosti za Luko Koper kot zaledno skladišče«. Po ministrovih besedah je to priložnost za razvoj regije, nova delovna mesta, umestiti pa želijo tudi železniški tir: »To se ne izključuje z ostalimi dejavnostmi na letališču, bodisi s transportom potnikov. Dokler bo minister bom zagovarjal, da se stvari celostno urejene. Tako bomo lažje dobili soinvestitorje, morebitne partnerje pri projektu, kupce in tudi upravljavce projekta«.

Najprej bo treba rešiti težave z zemljišči Aerodroma Maribor

Do septembra bodo pripravili modificiran predlog državnega prostorskega načrta, edini predpogoj za kot kaže obujen projekt Oreh pa je rešitev težav z zemljišči na letališču, ki so v lasti kitajskih lastnikov družbe Aerodrom Maribor. »Dokler tega ne rešimo, ne moremo narediti nič. Iščemo rešitve skupaj z državnim odvetništvom, ki vodi te postopke. Ne smem sicer povedat, kako daleč smo, ampak brez te operacije in rešitve te zagate s kitajskimi lastniki in zemljišči okrog letališča, ni drugega koraka. Ampak, mi smo država. Mi smo resni. Mi bomo to rešili«, je še zatrdil pristojni minister Jernej Vrtovec.

Gradnja južne obvoznice in prekategorizacija Malečniškega mostu

Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Ob razvoju letališča so govorili tudi o cestnih in železniških projektih na območju Maribora, pa tudi modernizaciji primestne železniške povezave med Rušami in Mariborom, ki bi lahko razbremenila ostale prometne povezave.

Vršilka direktorice direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga je povedala, da v skladu s projektom tečejo tudi priprave na prekategorizacijo Malečniškega mostu. Glede južne obvoznice je pojasnila, da trenutno poteka novelacija projekta zaradi prilagoditve zakonodaje, pri koncu so tudi odkupi zemljišč. Če jim to v drugi polovici leta uspe, bi lahko z nekaterimi deli že začeli, a si tega za zdaj prav zaradi morebitnih težav pri zagotavljanju zemljišč še ne upa jasno napovedati.