Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Osrednja tema včerajšnjega obiska ministra za javno upravo Boštjana Koritnika v Mariboru je bila selitev Upravne enote Maribor v prostore nekdanje Probanke. S tem bi omogočili boljši servis na eni točki, pridobila pa bi tudi mariborska občina, saj bi v stavbi v Ulici heroja Staneta združili vse urade, ki so zdaj na več lokacijah.

Ideja o selitvi Upravne enote Maribor ni nova; minister Boštjan Koritnik pa je pojasnil, da želijo tudi v mestu ob Dravi slediti drugim podobnim primerom po Sloveniji. »V Ljubljani se bomo preselili v roku enega meseca, tudi v Kopru, z namenom da olajšamo dostop občankam in občanom. Enak namen imamo tudi v Mariboru«.

Koritnik je dodal, da je v igri je več možnosti, osrednja pa je selitev Upravne enote, ki trenutno deluje na dveh lokacijah – v Prešernovi ulici in Ulici heroja Staneta – v prostore nekdanje Probanke. Tako bi pridobila tudi mariborska občina, pojasnil župan Saša Arsenovič: » S tem, ko bi UE Maribor izpraznila prostore na občini, bi lahko naše službe, ki so še bolj razkropljene po mestu koncentrirali na eni točki«. Občani bi vse potrebno z državo ali občino lahko opravili na le dveh vstopnih točkah, je dodal župan.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tako Arsenovič kot minister Koritnik nista želela govoriti o časovnih rokih, saj je v dogovore vključenih več različnih državnih organov. »Dodelali smo nekatere možnosti, zato bi bilo še preuranjeno, da jih zdaj razkrivam. Treba se je pogovoriti z vsemi deležniki, videti tisto, kar bi bilo najhitreje in najbolj ekonomično izvedljivo«, je še dodal minister Koritnik. Potreben je tudi dogovor z lastnico propadle Probanke, DUTB, očitno pa je v celoten načrt vključena tudi stavba nekdanjega SDK-ja, kjer imajo trenutno prostore zdravstveni dispečerski center, ministrstvo za pravosodje in med drugimi tudi območna izpostava Ajpesa.